Reklaam sulgub sekundi pärast

RETSEPTID | Kokkamishuviline koomik Sander Õigus pani oma oskused tippköögis proovile

Joel ja Sander
Joel ja Sander — FOTO: TV3

Täna õhtul kell 20.00 on TV3 eetris “Joel Ostrati suure õhtusöögi" hooaja viimane episood, kus seekord kokkab koomik Sander Õigus. Nüüd on kõigil võimalus saates olnud roogasid katsetada ka kodus. Vaata retsepte artiklist!

Sander Õigus kokkas saates kolm rooga, mille retsepte täiustas tippkokk Joel Ostrat. Kõikide retseptide toidukogused on mõeldud neljale einestajale.

EELROOG: Nooruspõlve pelmeenutus

käsitööpelmeenid / nõrutatud hapukoor / ürdi krõbedik 

Eelroog
Eelroog — FOTO: TV3

Pelmeenide täidis:

200 g seahakkliha                    
100 g Matsimoka trühvli salaami       
1 sibul                                   
2 küünt küüslauku                         
1 kimp murulauku                         

Tükelda küüslauk ja sibul imepisikeseks, prae õlis kergelt klaasjaks. Jahuta. Nüüd sega kokku hakkliha, sibula ja küüslaugu segu ning värske hakitud murulauk. Maitsesta soolaga. Haki segu sisse imepisikesed trühvli salaami tükid.

(Võid kasutada ka toorest hakitud sibulat, kuid eelnevalt rasvaines läbi hautatud sibula maitse jääb täidises tunduvalt maitsvam ja meeldivam).

Hapukoore tšips:

200 g hapukoor                          

Nõruta hapukoor marlil umbes 10 tundi, et vedelik eralduks paksust. Kasuta paksu osa. Tõmba see spaatli abil küpsetuspaberile ja kuivata 50 kraadi juures tšipsiks.

Panko crumble:

1 klaas pankot                               
1 spl võid                        
sool                                   
1 kimp spinat                                         

Küpseta panko võiga ahjus 150 kraadi juures umbes 15-20 minutit pidevalt segades.

Lisa nüüd spinat ja lase panko koos spinatiga Thermomixis kokku. Vala tagasi plaadile ja lase kuivada ahju peal. Kui ei ole Thermomixi, siis purustada blenderis.

Pelmeenide tainas:

400 g jahu                                   
1 tl sool                                   
1,5 dl vesi                                    
1 tk muna                                  

Taina jaoks moodusta jahu sisse süvend ning löö sinna sisse lahti muna, lisa ka sool. Sega jahu järk-järgult muna ja veega, kuni moodustub tihke ja ühtlane tainas. Keera tainas kile sisse ning jäta vähemalt pooleks tunniks külma.

Võta tainas külmast ning rulli jahusel pinnal 1-1,5 mm paksuseks. Vormi ümmargused ca 6-7 cm läbimõõduga ringid. Aseta iga taignaringi keskele teelusikatäis täidist ja vormi ääred kinni. Valmis pelmeene hoia jahusel pinnal, et nad laua külge ei hakkaks.

Kuumuta potis puljong: võid kasutada kas omakeedetud puljongit või ka kuubikust valmistatud puljongit. Keeda pelmeene paar minutit, kuni nad pinnale tõusevad. Serveerimiseks tõsta kausi põhja veidi puljongit, puista sinna ohtralt maitserohelist ning puljongi sisse aseta pelmeenid. Paku juurde hapukoort.

Põletatud rohelise sibula õli:

roheline sibul punt
õli
sool

Blenderda või lase komponendid thermomixis 5-6 minuti jooksul õliks.

Tšilliõli hiina krõbeda sibula UMAMI (see läks pelmeenide alla, otse purgist)

3 spl kasuta otse purgist.

3 spl tšilliõli krõbeda sibulaga (Umami) serveerimiseks!

Serveerimine:

Umami hiina tšilliõli alla, siis pelmeenid, keskele põletatud sibula õli ja pelmeenide peale panko crumble. Kaunista ürtidega!

Sander Õigus
Sander Õigus — FOTO: TV3

PEAROOG: Kana katusel

krõbe kana / lasanje / särtsu kaste

Pearoog
Pearoog — FOTO: TV3

KRÕBE KANA

Kanamarinaad:

500 g kanakints
2 klaasi keefir
1 tl küüslaugupulber
1 tl sibulapulber
pool tl cayenne pipar
pool tl tšillihelbed
1 tl kuivatatud tüümian
1 tl kuivatatud pune
1 tl valge pipar
1 tl must pipar
1 tl suitsutatud paprika

Sega kõik omavahel kokku ja lase kanal seal marineeruda ca 1-2 päeva.

Kanakintsu paneering:

1 klaas pankot
1 klaas riivsaia
1 klaas jahu
1 tl küüslaugupulber
1 tl sool
1l õli friteerimiseks

Valmistamine:

Sega kõik koostisosad omavahel kokku ja veereta kanakintsud segu sees, lase 10 minutit seista ja küpseta tulikuumas õlis (fritüüris) 180 kraadi juures kuldpruuniks. 

Salsa:

1 väike kurk
1 viil (umbes 200 g) arbuus
1 tomat
pool mangot
kimp koriandrit
kimp piparmünti
sool
näpuotsaga valget pipart  

Lõika komponendid väikesteks tükkideks ja sega kokku.

Suitsujuustu-majonees:

3 tk munakollane
2 klaasi päevalilleõli
1 spl Dijoni sinep
2 spl valge balsamico
200 g suitsujuust Tere 
sool
pipar

Valmista seda majoneesi blenderis või Thermomixis. Kõigepealt pane anumasse sinep, juust, munakollane, blenderda või siis kreemita ühtseks massiks (thermomixis max kiirusel). Nüüd lisa äädikas ja siis hakka vähehaaval lisama õli (seda lisa keskmisel kiirusel masinal käies). Lõpetuseks maitsesta.

LASANJE

Tomatikaste:

1 terve sibul                                                          
1 terve porgand                                                     
2 küünt küüslauku                                               
200 g tomatipastat                                      
400 g purustatud tomatit                               
1 klaas punast veini                                      
1 tl kuivatatud tüümian                                        
1 tl kuivatatud pune                                               
1 tl tšillihelbeid                                            
2 l puljongit                                        
1 pott basiilikut                                                                 

Valmistamine:

Tükelda sibul, porgand ja riivi küüslauk õhukese riiviga ning prae õlis kõik koos.

Lisa maitseained ja kohe ka tomatipasta, kuumuta seda keskmisel kuumusel umbes 5 min. Lisa punane vein ja purustatud tomatid. Kuumuta kõike umbes 20 min madalal tulel. Lõpuks maitsesta vajadusel ja lisa värske basiilik.

Bešamellkaste:

50 g või                                              
50 g jahu                                          
500 ml piim                                            
200 g juustu (Eesti juust ja Cheddar pooleks)      
sool                                               
1 leht loorber                                           
veskist pipar                                              
1 terve sibul                                              

Valmistamine:

Kuumuta ühes potis piim keemiseni. Nüüd kuumuta teises potis või ja jahu üheskoos. Lisa vähehaaval teisest potis kuumutatud piim. Ja vispelda pidevalt. Lisa maitseained ja lase kastmel podiseda. Piima lisa, kuni oled saavutanud õige kastme paksuse.

Nüüd riivi sisse juust ja kasuta kastet lasagnes.

Lasagne tegemine:

1 pakk lasanjeplaadid                          
200 g mozzarella juust                                 
200 g parmesani juust                                    
1 kg just keedetud bešamellkaste                   
1 kg keedetud tomatine kaste 

Määri vormipõhi bešamell kastmega ja lao laiali lasagne plaadid. Nüüd kata plaadid tomati-hakklihakastmega. Nüüd taas lasagne plaadid ja siis bešamellkaste. Jätka tegevust seni, kuni tooret jagub. Kõige tipuks kata see mozzarellaga. NB! iga bešamell kastme kihi vahele puista ka parmesani!

Küpseta ahjus lasanjet 45 min 200 kraadi juures. Seest küps, pealt mõnusalt krõbe!

Serveeri lasagne taldriku äärde ja krõbekana selle peale. Salsa puista tipuks ja roheline veel kõige otsa. Majonees aseta supilusika abil või pritskotist taldriku äärde. Tee puhas ja stiilne serveerimine!

Sander Õigus
Sander Õigus — FOTO: TV3

DESSERT: Hapupiim

Panna cotta / rabarber / ürt 

Magustoit
Magustoit — FOTO: TV3

400 ml 35% rõõska koort
200 ml piima
3 lehte želatiini 
1 tl Umami Madagaskari vanillipasta
65g suhkur 

Pane rõõsk koorpaksupõhjalisse potti, lisa vanilje ja suhkur. Kuumuta segades keemiseni, siis keeda tasasel tulel aeg-ajalt segades 5 minutit.

Tõsta pott tulelt ning lisa kuivakspressitud leotatud želatiinilehed. Sega, kuni želatiin on lahustunud. Kurna segu läbi peene sõela kannu ning vala 6 väikese magustoiduvormi sisse.

Pane vähemalt 4 tunniks külmkappi tarretuma.

Rabarberi-vaarika moos:

1 kg rabarber 
1 klaas pruuni suhkrut
1 kg vaarikaid

Puhasta rabarber ja küpseta pruuni suhkruga ahjus 10-15 minutit 180 kraadi juures.

Jahuta ja püreesta koos vaarikatega blenderis moosiks.

Küpsetatud šokolaadid:

Küpseta valge šokolaadi nööbid või siis küpsetusšokolaad (valge) ahjus 4-5 min 180 kraadi juures.

Jahuta ja pane sügavkülma. Nüüd löö see väikesteks tükkideks lihahaamri või siis taignarulli abil. 

Serveeri panna cotta, lisa värske passion, ahjušokolaad ja rabarberi-vaarikamoos. Kaunista söödavate lilledega.

Head isu!

Kommentaarid puuduvad