Reklaam sulgub sekundi pärast

Ain

AIN ON 52-AASTANE KEHALISE KASVATUSE- JA AJALOOÕPETAJA TURBAST! Köögis on ta uljas riskija, kes miksib vaba käega erinevaid maitseid.Eriti peab mees lugu Itaalia köögist. Selle kohta on tal lõbus lugugi rääkida. “Itaalia mandliküpsis cantucci! Selle retsepti otsisin erinevatest allikatest ja lõpuks ei saanud kustkilt sellist mille maitse ja konsistents oleks minu maitset rahuldanud. Lõpuks tõlkisin google translatoriga Itaalia interneti lehtedelt ja sain selle mida soovisin. Kuna otsisin retsepti kaua, siis neile kes retsepti küsivad jagan seda mittetäielikult. Jätan jagades mõne nipi või komponendi välja. Cantucci on nii maitsev, et nagistasin neid õhtuti. Tasapisi endale märkamatult kaal kasvas. Eelmise aasta veebruaris, vabariigi aastapäeva aktuse päeval unustasin pintsaku koju. Poolel teel ei muretsenud eriti, sest teadsin, et koolis riidekapis on ka üks. Kui pintsaku selga panin, olin nagu kileviiner. Sellest päevast küpsetan neid küpsiseid ainult tuttavatele. Vahel harva maitsen ka ise.” 1. SAADE - Läbida tuli fantaasiavoor, kus tuli valmistada värviküllaseid LAHTISEID SOOLASEID PIRUKAID! Kirsina todril sai tehtud ka imemaitsvat magusasõprade unistust - BROWNIET! Kooliõpetaja Aini pirukas oli lausa liigagi perfektne! Heida pilk tema küpsetistele! Siin ka imemaitsva kukeseene quichi retsept! Taigen 280 g nisujahu 140 g külma võid 8 sl külma vett   Täidis 150 g kukeseeni 100 gr kitsejuustu 1 Sibul Veidi oliivõli 50 g  gouda või muud pikantset juustu 2 muna 2,8 dl rõõska või vahukoort Tüümiani Soola-pipart Rose pipart Kuivatatud herneid       Kuumuta ahi 200° C. Valmista taigen Hõõru näppudega või, rasv ning jahu puruseks. Lisa 8 sl vett ja sega ühtlaseks taignaks. Rulli 5cm suuremaks kui pirukavorm. Tõsta rasvainega määritud vormi ja suru tihedalt põhja ja külgede vastu. Jahuta 20 min külmikus. Prae seened koos sibulaga kõrgel kuumusel pannil. Maitsesta soola, pipraga (tüümianiga). Tee tainapõhi täkkeid täis, kata ääred ja põhi fooliumiga ning tõsta kuivatatud herned raskuseks. Küpseta umbes 20 minutit, eemalda raskus ja foolium, küpseta veel 5-10 min. Võta koos taignaga ahjust ka tomatid. Klopi lahti munad. Lisa koor, peenestatud basiilik ja maitseained. Riputa pirukapõhjale pool juustust, lisa praetud seene ja sibulasegu ning kooresegu. Kata ülejäänud juustuga. Küpseta 20-25 min. NB! Jahuta enne söömist. Kaunista basiiliku õite ja lehtedega. PROOVI JÄRGI ja ANNA TEADA, kas tuli sama hästi välja kui Ainil! ;)   2. SAADE -  Osalised said ülesandeks küpsetada UHKE KEEKS. Mitte lihtsalt kuiv brikett vaid mahlane, eriline ja peolauale sobiv. Tehnilise ülesandena tuli Antsu retsepti järgi küpsetada PÄHKLITEGA BESEERULL. Kõige ärevam oli Ain, kelle tšillist šokolaadikeeksi pidas külaliskohtunik Raivo E. Tamm liiga vürtsikaks ning kohtunik Ants mutimullahunnikut meenutavaks. Abi polnud ka sellest, et Ain lõikas kohe hommikul noaga sõrme ja uskus, et see saab ainult halba õnne tähendada. Lõpuks läks siiski kõik hästi ning valmis said maitsvad küpsetised. Heida pilk peale! Aini "šokolaadikeeks krõbedate tšillimandlitega" retsept on siin: 200 g tumedat šokolaadi 2 spl lahustuvat kohvi 200 g võid (toasoe) 3 dl suhkrut 5 muna 1 dl  mandlijahu 2 dl nisujahu 2 tl küpsetuspulbrit       Kate Krõbedad tšillimandlid 100 g mandleid 1 spl mett 0.5 tl cayenni pipart 15 g suhkrut       Šokolaadikreem 160 ml vahukoort 200 g tumedat šokolaadi 2 g meresoola Kuidas teha Sulata šokolaad koos lahustuva kohvipulbriga veevannil ja lase pisut jahtuda. Vahusta toasoe või suhkruga. Lisa ükshaaval ja vahustamist jätkates munad. Jahvatatud mandlid sega jahu ja küpsetuspulbriga. Lisa jahusegu vaheldumisi sulašokolaadiga tainale. Vala tainas võitatud ja riivsaiaga ülepuistatud umbes 20 cm läbimõõduga keeksivormi. Küpseta 175-kraadise ahju alumisel siinil 1 tund. Lase väheke jahtuda ja kummuta vormist välja. Šokolaadikreem - Mõõda koor ja meresool kastrulisse. Aseta pliidile. Kui on keema läinud, võta tulelt ja lisa hakitud šokolaad. Sega korralikult läbi ja jahuta. Tšillimandlid - Mõõda komponendid pannile ja kuumuta, pidevalt segades. Kuni suhkur sulanud ja pähklid kuldpruunid. Jahuta. Proovi kodus teha ja anna teada, kuidas õnnestus! ;)   3. SAADE - Osalejatel tuli valmistada šokolaadikooke ja sibulapirukaid. Ain valmistas üllatusliku šokolaadikoogi ning nagu ka kõik teised, sibulapirukaid! Vaata, kuidas välja tuli: Siin ka "üllatusliku šokolaadikoogi" retsept: Põhi: 100 g võid 100 g tumedat šokolaadi 200 g suhkrut 100 g muna 100 g jahu 100 g erinevaid jahvatatud pähkleid (sarapuu, mandel)   Kaunistus: 75 g võid 75 g suhkrut 45 ml siirupit 75 g jahu 5 ml jahvatatud ingverit 30 ml brändit 15 ml sidrunimahla   Kate: 120 g vahukoort (kuumutada) 250 g vahukoort (vahustada) 150 g tumedat šokolaadi 75 g heledat siirupit 75 g munakollast   Kaunistused ja šokolaadiring: 200 g tumedat šokolaadi Melissilehti   Kuidas teha: Kuumuta või keemiseni ja vala šokolaadile. Sega kiiresti juurde suhkur, muna, jahu ja hakitud pähklid. Pane vormi põhja küpsetuspaber. Vala segu võiga määritud vormi, küpsetuspaber pane alla. Küpseta 190° C ahjus umbes 8 minutit. Põhi peab jääma keskelt natuke niiske. Pane jahtuma.   Kaunistus: Õlita puulusika ümmargused käepidemed. Pane või, suhkur ja siirup potti ja kuumuta, kuni kõik on segunenud. Lase jahtuda 2-3 minutit. Sõelu sisse jahu ja ingver ning lisa sidrunimahl ja brändi. Sega, kuni on sile ja ühtlane. Võta umbes 15 ml segu ja tõsta küpsetuspaberile, jättes ruumi laiali valguda. Tee korraga 3-4 tk. Küpseta 190° C ahjus umbes 5 min ja hakka jälgima. Küpsis peab olema kuldne ja mullitav. 8-9 min on valmis. Lase seista u. 15 sek ja keera ümber lusikavarre. Enne tordile asetamist pritsi sisse vahukoor. Kate: Aja koor keema, lase natuke jahtuda ja vala šokolaadile. Sega kuni sulab. Vahusta munakollane koos siirupiga valgeks vahuks. Sega kokku munavaht ja sulanud šokolaad, lisa vahustatud vahukoor ja vala vaht põhjale ning pane sügavkülma. Puista tordile kakaopulbrit, koorijaga lõigatud õhukesi šokolaadiviile. Tõsta kaunistused tahenenud tordile. Kaunista ka melissilehtedega. Seda peab küll kodus proovima! ;)   4. SAADE - Saate neljas episood on pühendatud retromaitsetele. Maitsetele, mis kõigile juba lapsepõlvest tuttavad ja milleta ükski õige eestlase pidu ei möödu. Küpsetustandrile on kaasa võetud kolletunud kaustikud ning kokaraamatud, mis peaksid kindlustama võidu. Retrovooru hindamine üllatas kõiki. Kui eelmises saates nägime erinevaid käkke, siis sel korral on reas kohvikuväärilised meistriteosed. Jääb üle vaid loota, et nostalgiahõnguline tehniline ülesanne on sama edukas. Tuleb valmistada moskva saiake. Tõeline klassika, mis eeldab head läbisaamist pärmitainaga. Ainil on retroküpsetise idee varnast võtta - ta läheb kindla peale välja ja valmistab õunakoogi nooruspõlvest. Vaata, millised nägid välja tema õunakook ja Moskva saiakesed! Siin ka Aini "Õunakoogi" retsept: Koogipõhi: 300 g võid 200 g suhkrut 2 muna 500 g jahu 1 tl küpsetuspulbrit Võibiskviit: 150 g jahu 160 g suhkrut 150 g võid 7 muna 1,5 kilo hapukaid õunu (nt GrannySmith, parem Antonovka) Puistamiseks: Heledat siirupit 100 g suhkrut Jahvatatud kaneeli Tuhksuhkrut tüümiani sidrunihapet vett   Liivatainapõhi: Lisa pehmendatud võile suhkur ja munad, väheses vedelikuga segatud küpsetuspulber ning sega ühtlaseks. Nüüd lisa jahu (jäta osa rullimiseks). Rulli ja küpseta 180° 10-15 min. Võibiskviit: Või vahustatakse koos ¾ suhkruga, lisatakse ükshaaval munakollased. Teises nõus vahustada munavalged koos ¼  suhkruga. Vahustatud võisegule lisada 1/3  vahustatud munavalgest, siis segada sisse jahu koos küpsetuspulbriga ja lõpuks ülejäänud munavalge. Koori õunad, lõika sektoriteks ja aseta küpsetatud liivataina põhjale. Puista üle kaneeli-suhkru seguga, vala peale pisut siirupit. Ja kata võibiskviidiga Küpsetada 180° umbes 30 min. Proovi kodus teha ja anna teada, kuidas välja tuli! ;)   5. SAADE - Valmistada tuli lustlik ja efektne tort laste sünnipäevaks, mille koostisainete hulgas pidi kindlasti olema kohupiim! Osalejatel paluti üllatada huvitavate kujundite, värvikirevuse ja tervisesõbralike lahendustega. Tehnilise ülesandena tuli valmistada Angeelika "Mustikamuffineid". Ain võttis ette piparmündise rabarberikoogi, mille vormistas naeratusekujuliseks. Kohtunik Ants kahtles, kas piparmündine rabarber lastele meeldib, aga Ain oli veendunud, et kui maitseid õigesti timmida, on lapsed võlutud. Paljude arvates meenutas Aini naeratav tort naeratavat kummitust. Kaasvõistlejad leiavad, et tort on kurinaljakas ja sarnanes pigem koletisele. Kohtunikudki olid segaduses  - miks nii vähe tulemust nii pika aja jooksul? Lõpuks oli Aini koogikese maitses kõik paigas, kuigi keskel oli kummaline marjatriip. Siin on Aini "naeratava piparmündi rabarberitordi" retsept! 5 muna 1 dl suhkrut 2 tl vanillisuhkrut 1 sl vett või sulavõid 1 dl jahu 1 tl küpsetuspulbrit pisut soola   Piparmündi-rabarberimoos: 0,5 l vett 300 gr rabarberit (või õun+sidrun) 1-2 sl suhkrut suur punt piparmündilehti   Kohupiimakreem: 600 gr kreemjat kohupiima 4 dl 38% rõõska koort 1-3 sl suhkrut 10 želatiinilehte 0,5 dl vett Kuidas valmistada: Eralda munavalge – kollasest. Vahusta munakollased suhkruga kohevaks vahuks, lisa vesi ning sõelu hulka küpsetuspulbriga segatud jahu. Sega ühtlaseks. Sega teises anumas munavalged mõne tera soolaga kohevaks. Lisa tainale munavalgevaht ja sega ettevaatlikult ühtlaseks. Vala kohe ettevalmistatud lahtikäivasse koogivormi ning küpseta 200° ahjus 25 minutit. Jahuta ning poolita. Keeda rabarberitükid suhkru ja veega pehmeks. Püreesta koos hakitud melissiga ühtlaseks. Pane želatiinilehed vette ning lase 10 minutit paisuda. Lahusta seejärel mõõdukas kuumuses. Vahusta rõõskkoor vähese (kuna ei kasuta vanillikohupiimapastat siis suhkrut rohkem) suhkruga kohevaks, lisa kohupiimapasta ja sega ühtlaseks. Jäta 1 sl želatiini moosi jaoks, ülejäänud lisa vispeldades kohupiimakreemi. Aseta koogipoolik lahtikäivasse vormi. Niisuta pind ohtra hapuka moosiga. Vala peale pool kohupiimakreemist ja kata teise koogipoolikuga. Niisuta hoolikalt ka selle pooliku pind ning vala peale ülejäänud kreem. Ühenda moos ja želatiin ning kaunista sellega kreemi pind. Aseta tort jahedasse tarretuma ning serveerimisel puista peale melissilehti. Vaata, kas tuleb kodus tehes välja! ;)   6. SAADE - Sel korral lootsid osalised üllatustevaba päeva ja küpsetasid üht eestlaste lemmikut - pidusaia. Tehnilise ülesandena küpsetati üht imeilusat maiustust Angeelika kohvikust. Kavas olid Kadrioru luiged ehk kohupiimataskud, mis vormitud luigekujuliseks. Ülesanne oli tegelikult lihtne. Küpsetada tuli tuuletasku, mis mahutaks kohupiima, tekitada äralõigatud osast tiivad ning kinnitada sellele kõigele eraldi küpsetatud kaelake. Ain oli eriti tubli! Lõpuspurti küpsetades kavandas ta suisa kaks saia. Esimene olevat "Taani pidusai", mis sisaldab vahemereäärseid ürte. Teine aga "Sidruniküpsiste pesto", mille retsepti kuuldes kohtnikel suu suisa lahti vajus. Aini sai oli täiesti uudse välimusega, mida saatejuht Alari kiitis sõnadega "hea mögin!" Luik Ainil väga ei õnnestunud, natuke oli üleküpsenud. Aini küpsetised nägid välja sellised: "Taani pidusai õuna-basiilikupestoga" valmis järgnevalt: Tainas: 50 g presspärmi 2,5 dl piima 2 muna 9 dl nisujahu 2 spl suhkrut 0,5 tl soola 75 g sulatatud võid Kate: 150 g  Fariinsuhkur 150 g  Võid   Õuna-basiilikupesto 3 dl heledat siirupit 50 g basiilikut 2 -3 spl Kalevi sidruniküpsiseid 60 grammi pistaatsiapähkleid 1 laim pressitud mahl ja riivitud peen laimi koor 1 roheline õun   Viska basiiliku lehed mikserisse, lisa pähklid, laimikoor, küpsisepuru, lisa ka kooritud ja tükeldatud õun, seejärel pane mikser tööle ja hakka lisama vähehaaval siirupit. Lisa kuni saavutad õige konsistentsi, kui pesto jääb liiga vedel, lisa veel küpsiseid.  Kuidas valmistada? Soojenda piim. Lahusta pärm piimas ja lisa lahtiklopitud munad. Sega hulka soola ja suhkruga ühendatud jahu. Lisa sulatatud või. Sõtku seni, kuni tainas lööb käte küljest lahti. Jäta 30 minutiks kerkima. Kata sügavam ahjuvorm (nt 40 x 24 cm) küpsetuspaberiga. Pane tainas vormi, suru õliste kätega laiali ja lase 15 minutit kerkida. Valmista samal ajal kate. Selleks pane potti või ja fariinsuhkur. Kuumuta, kuni segu muutub ühtlaseks, kuid ära keeda. Suru kerkinud tainasse kätega vaod ja augud ning kalla leige suhkrusegu nende sisse. Küpseta 200 kraadises ahjus 25–30 minutit. Ahjust võetud saia vagudesse lisa õuna-basiilikupestot. Proovi, kas õnnestub kodus täpselt samasugune küpsetis teha! ;)   7. SAADE - Esimene ülesanne oli küpsetis kamast. Kõik osalised said kodus planeerida ja harjutada mingit küpsetist, mis põneval ja pidulikul moel sisaldaks kama. Tehnilise ülesandena võeti ette pealtnäha lihtne vastlakukkel. Angeelika kuklitesse kuulub tingimata kardemon. Lisaks oodati kakukeselt kohevust ja pehmust. Kamavoorus olid Ainil mängus kama, riivleib, toorjuust, mädarõigas ja kilu. Sellest kõigest tuli kokku rullbiskviit. Pinge oli õhus ja osalised ilmutasid juba esimese ülesande ajal oma huvitavamaid omadusi. Ain rääkis peaasjalikult iseendaga. Märkmeid paberile tegi mees noaga, riidles endaga ja kohtunikele näis, et ta sahmib palju ning mõtleb vähe. Lõpptulemusena nägi Aini kook kohtunike arvates välja kui puuhalg. Külaliskohtunik Ken Saan kiitis aga, et kook ei peagi olema kui supp! Antsule aga ei meeldinud sugugi koogi saepurulaadne tekstuur ning ta kahtlustas, et Ain on tehnoloogiliselt veidi nõrk. Aini kukkel tuli aga pehme, hästi kerkinud, hea värviga, hea maitsega. Vahukoort oli ainult natuke napilt. Vaata, kuidas Aini küpsetised välja nägid: Vaata, mida on vaja ja kuidas käib Aini "Kamase vürtsikilurulli" valmistamine! Biskviitpõhi: 3 muna 0,25 dl kamajahu 0,75 dl riivleiba 1 dl kartulijahu 1 tl küpsetuspulbrit   Täidis 2 keedetud muna 300 g vürtsikilu liblikfileed 100 g toorjuustu                        100 g kodujuustu Lehtsalatit Aedtilli murulauku soola, pipart   Mädarõikakaste Hapukoor või maitsestamata jogurt Riivitud mädarõigas (nt Sagro)   Kuidas valmistada?  Vahusta munad tugevaks vahuks. Sega omavahel kuivained ja puista ettevaatlikult munavahu sekka. Laota tainas plaadile laiali ja küpseta ahjus 185 kraadi juures 10 minutit. Võta põhi ahjust välja ja aseta selle peale teine küpsetuspaber. Eemalda küpsetamisel kasutatud ahjupaber ja keera biskviit rulli. Tükelda vürtsikilu ja riivi keedumuna. Sega omavahel kokku toorjuust, kilu ja keedumuna. Maitsesta segu värske tilli ja murulauguga. Määri biskviitpõhi muna-kilutäidisega ja laota peale lehtsalati lehed. Keera biskviit uuesti rulli ja serveeri mädarõikakastmega. Proovi kodus teha! :)   8. SAADE - See saade on pühendatud maailma maitsetele. Esimese ülesande teemaks oli korvikesed, mis peaksid tutvustama erinevaid maailma maitseid. Kohtunikud lootsid, et kõik on ette valmistunud ja hoolega välismaiseid raamatuid lapanud. Kohtunik Angeelika ootas kogu maailma maitseid, Ants nõudis küpsetistelt veatut välimust. Teine voor tuli kaugelt Kreekast. Tegu oli spanakopitaga. Spinati ja fetaga pirukas, mis õhukeses filotainas krõbedaks küpsetatud. Osalistele oli ülesanne paras ehmatus, sest midagi sellist nad varem küpsetanud polnud. Kuidas hakkida, kuidas tainast voltida? Keegi ei teadnud! Maailma maitsete saates olid Ainil plaanis sidrunikorvikesed beseega. Korvikesel on kreem soe ja besee toores. Korvike on aga ilus, lausa ideaalne. Kreem on samuti suurepärane. Spanakopita kohta arvati aga, et sinna on keeratud terve rull tainast. “Sööks nagu ajalehte!” Vaata, millised Aini küpsetised välja nägid: Siin ka Sidruni-beseekoogi retsept: Tainas 200 g jahu 125 g võid 2 munakollast 100 g tuhksuhkrut Kreem 0,25 dl tärklist 1 dl suhkrut 1,5 dl vett 1dl värskelt pressitud sidrunimahla 25 g võid 2 munakollast   Kuivatatud herneid Besee 3 munavalget 3 dl suhkrut Kuidas valmistada? Jahu, suhkur ja külm või kaussi ja näppida, kuni jahu on võiga segunenud kuni saiapuru konsistentsini, lisada taigna keskele tuhksuhkur, 2 munakollast ja 1 spl jääkülma vett. Segada taigen ühtlaseks. Aseta külma. Eelküpseta põhja hernestega 15 min 200 kraadi juures. Kreemiks segada kastrulitärklis, suhkur, vesi, sidrunimahl, või ja munakollased. Kuumutada keskmisel kuumusel, kuni segu pakseneb. Tõsta tulelt ja vala eelküpsetatud põhjadele ja küpseta 10 minutit. Valmista besee(nokaga) Pritsi kondiitripritsiga koogile ja küpseta ahjus 10 min 150 kraadi juures ning siis lisaks 15 min 100 kraadi juures.   Proovi kodus teha! :)   9. SAADE - Esimeseks ülesandeks oli croquembouche. See on Prantsusmaalt pärit küpsetis, mis kujutab endast tuuletaskutorni. Keeruka ja piduliku maiuse valmistamiseks oli aega kolm tundi. Nii mõnelgi osalejal olid juba hommikul sõrmed villis, sest eelmisel ööl oli karamellitegu treenitud. Torni ehitamine algas tuuletaskupallide meisterdamisega. Tehniliseks ülesandeks oli sel korral Beef wellington. Lehttainas küpsetatud veisefileetükk, mis mässitud singi ja seente sisse. Aini alternatiivküpsetus oli ka sel korral täies hoos. Esimene tuuletaskuring läks aia taha ja Ain ei kiirustanud asjade loogilise järjekorraga. Samal ajal kui naised  koogitorni laotasid, mäkerdas Ain torni vundamendi kallal. Miks - seda ei mõistnud keegi. Kivisaar tunnistas lausa, et tema seda protsessi vaadata ei suuda. Muidugi sai Ain torni valmis. Viimasel hetkel nagu ikka. Välimus polnud parim aga maitse oli hea. Kreem suisa täiuslik.  Beef wellingtoniga mäkerdas Ain samuti korralikult - suur seene- ja singilaga. Tulemusel polnud aga viga  - liha küpsus oli nagu peab, tainas õhuke. Maitse poolest hea, kõik nagu paigas. Ainil oli pääs finaali olemas! Küpsetiste välimus polnud küll kiita, kuid maitse hea: Siin ka "tuuletaskutorni" retsept: Keedutainas 150 g nisujahu 7 muna 450 ml vett 120 g võid 1 tl soola   Vanillikreem 0,5 l piima 1  vanillikaun 1,2 dl suhkrut 30 g maisitärklist   Koogialus 100 g mandlilaaste 225 g suhkrut 2 sl 35 % koort   Koogi kokkupanek 200 g suhkrut   1. Mõõda valmis nisujahu ja pane valmis munad.   2. Pane potti vesi, või ja sool ning kuumuta keemiseni. Keera kuumus maha, kuid ära potti tulelt võta. Sega sisse jahu ning klopi intensiivselt, kuni mass on ühtlane. (See meenutab tekstuurilt kartuliputru.) Võta tulelt, klopi massi edasi ja lase seeläbi segul jahtuda.   3. Kui segu on umbes 40-kraadine, hakka ühekaupa munasid lisama, pärast iga muna lisamist sega see korralikult tainasse. Tainas ei tohiks olla liiga vedel, pigem tugevapoolne, et see koos püsiks. Seega jälgi lisatavate munade kogust ja jäta vajadusel viimane muna lisamata.   4. Aseta kondiitrikoti otsa 1 cm-se suurusega otsik ning pane saadud keedutainas kondiitrikotti. Pigista küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile umbes 2-euromündi suurused pallikesed, jättes nende vahele piisavalt kerkimisruumi.   5. Küpseta 195-kraadises ahjus umbes 15 minutit. Tee korraks ahjuuks lahti, et niiskus saaks ahjust väljuda. Jätka küpsetamist umbes 2-4 minutit ehk kuni pallikesed on pealt ja alt kenad kuldsed. Tõsta restile jahtuma ning jätka ülejäänud taina küpsetamist.   Vanillikreem 1. Klopi munakollased ja suhkur lusikaga segamini. Sõelu sisse maisitärklis, sega läbi ja jäta ootele.   2. Pane potti piim ja vanilliekstrakt, kuumuta keemiseni.   3. Nirista keema läinud piim munakollaste sisse, viimaseid pidevalt segades. Kalla tagasi potti ning kuumuta keskmisel kuumusel kuniks segu pakseneb. Segu läheb paksenedes tükki, ent klopi hoolega, et tükkidest vabaneda. Eemalda tulelt ja suru läbi sõela, et kreem oleks võimalikult siidine.   4. Jahuta kreem, seda vahepeal lusikaga kloppides.   5. Tõsta jahtunud kreem kondiitrikotti.   Tuuletaskute kokkupanemine   1. Lõika kondiitrikoti otsa auguke ning torka see jahtunud tuuletasku sisse, pigistades sinna võimalikult palju kreemi. Jäta tuuletaskud ootele.   Koogi alus   1. Pane mandlilaastud pannile ning kuumuta pidevalt segades keskmisel kuumusel, kuniks need on kergelt pruunikad. Tõsta tulelt.   2. Pane kuivale pannile suhkur ja sulata see keskmisel kuumusel pruuniks siirupiks. Ära sega, panni võid küll kallutada, et suhkur ühtlaselt sulaks. Kõige lõpus lisa koor ja sega ühtlaseks.   3. Sega sisse mandlilaastud.   4. Kummuta küpsetuspaberile ja moodusta lusikaga mandli-suhkru massist umbes 22 cm-ne ring. Tegutse kiirelt, sest kuumana on seda parem töödelda. Jäta jahtuma.   Koogi kokkupanemine   1. Pane kuivale pannile sulama 200 grammi suhkrut. Ära sega, panni võid küll kallutada, et suhkur ühtlaselt sulaks. Jälgi ja reguleeri kuumust, et suhkur liigselt kõrbema ei läheks.   2. Võta valmis tuuletasku, kasta selle üks külg ning põhi suhkru sisse ja aseta koogialusele umbes 3 cm välimisest servast. Järgmine tõsta selle kõrvale, kuni on moodustunud ring. Ettevaatust, suhkur on tulikuum!   3. Kui suhkur vahepeal liiga maha jahtub, tõsta see tagasi tulele. Jätka järgmise kihiga, tõstes tuuletaskud alumiste tuuletaskute vahedesse (nii nagu laoksid telliskiviseina) ja kitsamas ringis.   4. Jätka kuniks kook on lõpuotsani valmis.   5. Järelejäänud suhkrust tee kahvliga karamelliniite. Selleks peab suhkur olema piisavalt jahtunud. Tõmba pannil olevat siirupit kahvliga ja kui hakkavad moodustuma niidikesed, tõsta mass koogi kohale ja keeruta niidikesed koogile.   6. Serveeri kohe või mõne tunni jooksul, sest karamell muutub peatselt pehmemaks. Kui karamell on krõbe, võta appi väike terav nuga, et pallikesi teineteise küljest lahti murda. Mõne aja pärast muutub karamell aga pehmemaks ning sööjad saavad pallikesed kenasti näpuga lihtsalt ära murda. Proovi kindlasti kodus teha!   SUUR FINAAL - Kõigil finalistidel tuli valmistada nii pulgakooke kui ka uhke pulmatort. Pulmatordi tegemiseks oli aega koguni 5 tundi. Ainil valmisid ilusad musta ja valge glasuuriga pulgakoogid. Kogu protsess läks väga kiirelt ning ajast tundus taas puudujäävat. Lõpptulemus aga kahjuks väga hästi ei õnnestunud. Küpsised mõjusid üsna soolaselt ning andsid kookidele üsna kahtlase maitse. Välimus oli aga üsna armas: Vaata, kuidas Aini pulgakooke valmistada: Pane küpsised köögikombaini ja purusta küpsised ühtlaseks puruks. Jaga segu kaheks ja lisa kummagile erinev toorjuust. Lase veel paar minutit köögikombainil käia. Valgele toorjuustule lisa hakitud münt, ühe laimi riivitud koor ja mahl. Veereta küpsisesegust suupärased pallikesed ning tõsta kümneks minutiks külmkappi. Sulata vesivannil šokolaad, tee palli sisse auk pista pulk šokolaadi ja siis palli tehtud auku. Lase taheneda ja alles siis pista pulgaga pall šokolaadi sisse. Tumeda šokolaadi ja laimimekiga pallidele puista pallile tumedat suhkrut, laimikoort ning mündilehe ribasid. Tõsta pallid uuesti külmkappi, et šokolaad saaks taheneda.  Teise ülesandena valmis Ainil uhke valge pulmatort. See tuli Ainil tõesti imeliselt välja, kohtunikel jagus vaid kiidusõnu! Kuidas valmistada? PÕHJAD 1. Kuumuta ahi 180 kraadini, määri 28; 20 ja 12 cm koogivormid võiga ja vooderda küpsetuspaberiga. 2.  Sõelu jahud, sool ja küpsetuspulber kaussi ja pane kõrvale. Hõõru munakollased ja tuhksuhkur heledaks vahuks. Teises kausis vahusta munavalged tugevaks vahuks. 3.  Sega jahud, munavalged ja sidrunikoor vähehaaval munakollaste hulka. Vala ettevaatlikult vormi ja küpseta 35 minutit 180 kraadi (olen teinud 190) juures. SIIRUP Pane siirupiained potti ja keeda tasasel tulle, kuni suhkur sulanud, vedelik veidi kokku keenud ja maitsed segunenud. Eemalda tsitrusviljade koored ja lase jahtuda. KREEM 1. Vahusta munakollased suhkruga kreemjaks. Selleks aseta kauss kergelt segatud suhkru ja munakollastega kuumale veevannile. Vispelda ühtlase kreemja konsistentsi tekkimiseni. 2.  Lisa mascarponele vähehaaval munakollase segu ja sega kuni saad ilma klimpideta, ühtlase konsistentsi. Lisa vahustatud koor ja sega põhjalikult. Kohtunikud pärjasid Aini tema imeliste küpsetiste eest 3. kohaga! Palju, palju õnne armas Ain! :) Kolm pagarisaate finalisti: Liilia - Ain - Terhi.