Reklaam sulgub sekundi pärast

Tõnis Niinemets

EELROOG Kõrvitsapüreesupp à la Tõnis Niinemets, serveeritud peekonitolmu, ürdisalati ja happelise krõpsuga Supp:
  • 500 g kõrvitsat
  • 1 suurem kartul
  • 2 porgandit
  • 1 küüslauguküüs
  • 1 l Food Studio köögiviljapuljongit
  • 1 dl Nopri vahukoort (35%)
  • Santa Maria muskaatpähklit riivituna (ettevaatlikult)
  • pipar
  • meresool
  • jahvatatud ingver
  • jahvatatud paprika
  • toorsuitsupeekoniribad
  • maitserohelist (sobivad hästi Grüne Fee till, petersell, murulauk) segatud õli ja soolaga
Tükelda kõik köögiviljad kuubikuteks ja pruunista õlis. Lisa puljong ja keeda kõike keskmisel kuumusel, kuni köögiviljad on pehmed. Püreesta saumikseriga ühtlaselt. Aja mass läbi sõela, lisa maitseained ja rõõskkoor, lase mass keema seda pidevalt segades. Maitse ja vajadusel maitsesta. Küpseta ahjus peekon 200° C juures 20 min (väga krõbedaks). Jahuta ning lase sel seista köögipaberil. Purusta peekon peeneks puruks. Serveeri kuum supp kaussi, raputa peale peekonipuru ja rohkelt rohelist. Happeline krõps:
  • 1,5 spl õunaäädikat
  • 2 spl jahu
  • 100 ml vett
  • maitse järgi soola
  • 1 spl Oilio toiduõli
  • seesamiseemned (puista peale)
Vispelda kõik komponendid omavahel läbi ja määri küpsetuspaberile nii õhukese kihina, kui suudad (augud võivad olla sees, küpseb ikka kokku). Küpseta 180° C ca 7-10 min. Lase jahtuda, rebi lohakalt katki ja serveeri supi kõrvale.   PEAROOG Rohumaaveise filet mignon punase veini kastme, bataadipüree, kodumaiste seente ja kale-krõpsuga Liha:
  • 800 g veise sisefileed
  • pipar ja sool
  • rosmariinioks
  • praadimiseks võid ja õli
Lõika veisefileest ilusad tükid ristikiudu. Kuumuta pann õliga, lisa sinna ka rosmariini oks. Küpseta liha igast küljest ca 2 minutit (kokku 8 minutit). Siis pane ahju järelküpsema ca 4 minutit 180° C juurde. Kui liha tuleb ahjust, pane lõikelauale puhkama enne serveerimist. Bataadikreem:
  • 2 bataati (u 600 g)
  • 2 spl võid
  • meresoola maitse järgi
  • 50 ml Nopri kohvikoort (10%)
  • lisaks sobib natuke ingverit pulbrina lisada
Keeda bataat pehmeks soolaga maitsestatud vees (nagu sa keedaks kartulit). Kurna ja pane potti koos rõõsa koore ja võiga, püreesta saumikseriga ja maitsesta. Soovi korral aja läbi sõela ja lisa enne serveerimist natuke võid juurde, vispelda ja serveeri. Kaste:
  • 150 ml Nautimuse punast veini
  • 2 spl Santa Maria pipraterade mix (roosa, roheline, must, valge)
  • 100 g porgandit, sibulat, ürte
  • 70 g võid ( 82%)
  • 200 ml Food Studio veisepuljongit
  • soola maitse järgi
Kuumuta potis köögiviljad (sibul, porgand, ürdid ja pipraterad). Lisa vein ja keeda see 75% alla (s.t kogusest jääb alles vaid 25%). Lisa puljong ja keeda kõike veel ca 1 tund. Kurna kaste läbi sõela, maitsesta soolaga, vispelda sisse või ja serveeri. Garneering:
  • roheline sibul
  • kuivatatud seened (näiteks puravik)
  • kale kapsas
Roheline sibul kuumuta vaid korra (30 sekundit kuni 1 min) pannil võis ning kale kapsas lase õlis krõbedaks. Seened keeda vees ja siis prae võis. Serveeri kohe.   MAGUSTOIT Mahlane sidrunikeeks serveeritud koos kalvadose-mooniseemne jäätise ja värskete marjadega Keeks:
  • 125 g võid
  • 2,5 dl suhkrut
  • 3,5 dl Kalew nisujahu
  • 2 muna
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 0,25 tl soola
  • 0,25 dl piima
  • 2 sidruni mahl ja riivitud koor
Vahusta suures kausis või suhkruga. Lisa ükshaaval munad. Nüüd lisa massile piim, seejärel lisa juba omavahel segatud kõik teised koostisosad. Aseta segu keeksivormi ja küpseta seda 160° C juures umbes 40 minutit, katsu küpsetist tikuga - kui tainas ei kleepu tikule, siis on valmis. Võta välja jahtuma. Jäätis:
  • 6 dl Nopri vahukoort (35%)
  • purk kondenspiima
  • sorts kalvadost
  • 3 spl Santa Maria mooniseemneid
  • riivitud sidrunikoor
Vahusta vahukoor, lisa mooniseemned, riivitud sidrunikoor, kalvadost maitse järgi ja kondenspiim. Vala segu vormi ja aseta sügavkülma umbes 3-4 tunniks. Serveeri koos ahjusooja keeksiga, juurde sobib sidrunmeliss ja värsked (või ka külmutatud) marjad.   Toidud aitas täiuslikuks muuta: Menüü jaoks kõige parema tooraine saad Nõmme Turult!