Reklaam sulgub sekundi pärast

RETSEPTID | Ithaka Maria tvistiga road viivad keele alla igaühel

Ithaka Maria ja Joel Ostrat
Ithaka Maria ja Joel Ostrat — FOTO: Kalev Lilleorg

Täna õhtul kell 20.00 on TV3 eetris “Joel Ostrati suur õhtusöök” järjekordne episood, kus on külas laulja ja lauluõpetaja Ithaka Maria. Nüüd on kõigil võimalus saates olnud roogasid katsetada ka kodus. Vaata retsepte artiklist!

Ithaka Maria tegi saates kolm rooga, mille retsepte täiustas tippkokk Joel Ostrat. Kõikide retseptide toidukogused on mõeldud neljale einestajale.

EELROOG: Bon Appetit-Tit-Tit

Liivimaa lihaveise carpaccio / marineeritud kukeseene-ploomisalat  / pohlad / musta leiva crumble

Eelroog
Eelroog — FOTO: Kalev Lilleorg

200 g Liivimaa veise välisfilee                                                                             
40 g kukeseen                                                                                
60 g kitsepiima juust (laagerdunud)                                                   
80 g kreemjuust                                                                            
mõned oksad tüümiani                                                                                   
peoga pohli                                                                                 
natuke kanepiõli küüslauguga                                                                     
peoga punasõstraid                                                                          
soolahelbed                                                                       
roheline pipar 

Veiseliha carpaccio

Veise välisfilee hõõruda maitseainete sisse (soola, rohelise pipra, värskete ürtidega) ja mähkida kilesse. Lase kiles seista sügavkülmas -18C juures 12 tundi. Viiluta õhukesed läbipaistvad viilud ja laota taldrikule.

Kukeseened

100 ml valge veini äädikas                                                           
1 tl sool                                                                                             
1 tl suhkur                                                                                       
u 20 väikest kukeseent                                                                      
1 tk magus ploom                                                                        

Sega kokku valge veini äädikas, sool ja suhkur. Tükelda seened ja ploomid, lisa need kastmesse. Lase marineeruda umbes 1 tund. Serveeri.

Leiva crumble

100 g must leib                                                                                                                       
20 g või                                                                                           
sool          
peotäis basiilikut                                                                                                                                                                         
Kuivata ahjus leib madalal temperatuuril, kuskil 120 kraadi juures umbes 1-1,5 tundi. Blenderda basiilik, leib, sool ja piprad. Lisa vajadusel õli. Serveeri roog koos küüslaugu kanepiõli, pohlade ja riivitud Andri Peedo 12-kuulise juustu ja mikroürtidega.

Ithaka Maria eelrooga valmistamas
Ithaka Maria eelrooga valmistamas — FOTO: Kalev Lilleorg

PEAROOG: Meri ja tuul

kuivatatud särg / kartul / marineeritud suvikõrvits / või-koorekaste / sibul ja till 

Pearoog
Pearoog — FOTO: Kalev Lilleorg

600 g kuivatatud särg                                                                
1 kimp till                                                  
400 ml piim                                                
400 ml vahukoor                                   
1 tk sibul                                               
2 küünt küüslauk                                        
50 ml toiduõli                                                                   
50 g või                                         
600 g kartul                                        
1 spl teraline sinep                                
1 vars roheline sibul                        
sool                                                
valge pipar        

Keeda kuivatatud kala veega tasasel tulel pehmeks, jahuta ja puhasta. Nüüd kuumuta pann ja pruunista kartul koos valge sibulaga pannil õlis. Lisa küüslauk ja või. Prae veel 1-2 minutit. Lisa puhastatud kala pannile. Sega kõike ja lisa 1 spl teralist sinepit. Nüüd lisa vahukoor ja keera tuli väiksemaks. Sega kõike, lisa soola, valget pipart. Enne serveerimist sega sisse ka roheline sibul ja till.

Marineeritud suvikõrvits

1 terve suvikõrvits
1 tl mesi                                               
3 küünt küüslauku                                        
1 väiksem tšillikaun                                              
1 spl õli                                                  
1 spl valge veini äädikas                         
1 sidruni mahl         

Lõika suvikõrvitsast koorijaga õhukesed lehed. Sega marinaadi komponendid kokku ja lisa suvikõrvits. Lase marineerida umbes kaks tundi.

1 sektor ehk 100g Andre farmi 12 kuuline juust          

Peedilehed garneeringuks

VÄLJASTUS:

Viimane lihv anna järgmiselt: aseta taldrikusse kala-kartul ja kaste keskele

Nüüd suvikõrvitsa salat ümber selle. Kõige peale riivi Andre juustu ja tipuks aseta peedilehed.

Ithaka Maria
Ithaka Maria — FOTO: Kalev Lilleorg

MAGUSTOIT: Glamuursed seakõrvad

krõbedad suhkruküpsised / käsitöö astelpaju gelato / dulce de leche / vaarikad / kanepiseemned

Magustoit
Magustoit — FOTO: Kalev Lilleorg

Seakõrvaküpsised:

160 g jahu                                                                                                              
3 tk munakollane                                                                                                             
2 spl suhkur                                                                                                         
2 cl konjak                                                                                                      
½ sidruni koor                                                                                     
maitse järgi kardemoni                                                                                           
50 g või                                                                                                                

Klopi munakollane ja suhkur heledaks vahuks. Lisa konjak ja ülejäänud komponendid. Sega ühtlane mass ja jäta külmkappi pealt kaetuna kolmeks tunniks seisma. Rulli taignas õhukesed plaadid ja lõika siis neist ribad. Voldi kaks riba omavahel kokku ja küpseta kuumas 180kraadises õlis kuldpruuniks. Nõruta ja sõelu tuhksuhkruga.

Astelpaju sorbee

1 klaas astelpajumahl                                                                                                         
1 sidruni koor                                                                                           
1 klaas vett                                                                                                             
3 spl suhkur                                                                                                     
pool tl vaniljet                                                                                                         

Lase vesi koos suhkruga keema, keeda ca 5 min, kuni suhkur on täielikult sulanud. Sega saadud vedelik astelpaju püreega. Kui kasutad marju, siis eemalda sõela abil seemned. Lase segul jahtuda.

Pane segu jäätise masinasse ja tee sorbee valmis. Masina puudumisel kasuta blenderit ja sügavkülma. Külmuta segu ja siis blenderda seda, tee seda kordamööda umbes 3 korda.

Dulce de Leche

1 purk kondenspiima                                                             

Eemalda kondenspiima purgilt etikett ja keeda seda 3 tundi, kuni sisu karamellistub. Tarbi jahtunult. See käib roa põhja ja annab sinna magusa-karamelli maitse.

Kanepihelbed

Kanepihelbed lase kuumal pannil röstida. See tegevus kestab ca 3 min ja keskmisel kuumusel. Jahuta ja puista magustoidule kõige tipuks.

VÄLJASTUS:

garneeringuks vaarikad ja piparmünt

Pane Dulce de Leche kausi põhja teelusikatäis, sinna peale aseta sorbee.

Nüüd seakõrvad siis peale raputa tuhksuhkur, lisa vaarikad ja piparmünt. Tipuks puista peale röstitud kanepihelbed.

Magustoit
Magustoit — FOTO: Kalev Lilleorg

Kommentaarid puuduvad