Täna õhtul kell 20.00 on TV3 eetris “Joel Ostrati suur õhtusöök” järjekordne episood, kus on külas ansambel Trafficu solist Silver Laas. Nüüd on kõigil võimalus saates olnud roogasid katsetada ka kodus. Vaata retsepte artiklist!
Silver Laas tegi saates kolm rooga, mille retsepte täiustas tippkokk Joel Ostrat. Kõikide retseptide toidukogused on mõeldud neljale einestajale.
EELROOG: Pidupäeva kroonijuveel
kartulisalat / forellimari / basiiliku tšips / begoonia

Kartulisalat:
1 kg “Laura” kartulit
3 tk porgandit
300 g suitsu seafileed
1 tk värske kurk
veerand suurest sibulast
1 väiksem (300 g) purk konservherneid
4 tk muna
500 g majoneesi
200 g hapukoort
1 spl magusat sinepit
värsket tilli
1 tl mett
cayenne pipart
Kaunistuseks: forellimari 1 spl / rohelised ürdid ja söödavad lilled (begoonia)
Valmistamine:
Keeda kartul ja porgand pehmeks ja tükelda. Tükelda till, liha, kurk. Keeda muna 6-7 min ja riivi peale jahutamist. Sega kokku kõik komponendid. Sega kokku ka majonees, hapukoor, sool, mesi ja sinep.
Kõige lõpuks sega kokku kaste ja salat, vajadusel maitsesta üle.
Basiiliku tšips:
Blenderda kokku 1 muna, 3 spl jahu, 1 klaas piima, suhkur ja sool.
Lehemotiivi tegemiseks on sul vaja silikoonvormi. Küpseta vormi peal lehte 6-7 minutit ca 170 kraadi juures.
Serveeri kartulisalat ümmarguses vormis, laota peale kalamari. Lisa kaunistuseks basiiliku tšips ja söödavad lilled, ürdid.

PEAROOG: Kalakuninga Yin ja Yang ☯
lõhe / Premium vinegrett / hapukoore krõbedik / pastinaagi-lillkapsa kreem

Ahjulõhe
Lõhe lõika paraja suurusega tükkideks, maitsesta soolahelvestega.
Küpseta 160 kraadi juures 8-10 minutit (sõltub kala paksusest).
Premium vinegrett:
1 pdl A. Le Coq Premiumit
100 g või
Umami punase veini äädikas
sool
Kuumuta õlu madalal tulel pool kogusest alla (maitse intensiivistub ja alkohol aurustub). Nüüd tõsta tulelt ja vispelda sisse külmkapikülm või (väikeste kuubikute haaval). Vispeldama peab kõvasti ja kaua (ca 1-2 min), lisa sool ja äädikas, serveeri (vajadusel kasuta saumikserit, et saada kastmesse vahtu).
Pastinaagi-lillkapsa kreem
1 tk pastinaak
1 tk lillkapsas
100 g või
500 ml piima
sool
Lõigu lillkapsas ja pastinaak väikesteks kuubikuteks. Pane köögiviljakuubikud koos piimaga keema. Keeda, kuni kuubikud on pehmed, kurna enamik piima ära, maitsesta soolaga, lisa või ja blenderda siidjaks kreemiks.
Hapukoore krõbedik
1 pakk hapukoort
1 spl võid
Kuumuta hapukoort potis, kuni see hakkab tükki minema ja pruuniks muutuma.
Lisa või ja kuumuta kõike seni, kuni vedelik on aurustunud ja hapukoore pruun osa hakkab potipõhja nakkuma. Kuumuta veel (kogu protsess võtab aega ca 6-10 min, sõltuvalt kuumusest).
Nüüd vala saadud tulemus köögipaberile, et vedelik veel välja läheks, kuivata seda 50-60 kraadi juures ahjus umbes paar tundi. Ahjust tuleb välja krõbe karamelline hapukoore crumble.
Serveeri rooga rohelise ürdi, mõne natuke küpsetatud noore porgandi ja pistaatsiapähkli puru ning muidugi armastusega.

DESSERT: Suussulav vaarikas
laavakook / sõprade nõutud jäätis / vaarika-porteri kaste / veel vaarikaid

Laavakook
170 g tume šokolaad
150 g suhkur
160 g või
4 tk muna
70 g jahu (sõelutuna)
kakaopulber (vormide määrimiseks)
Määri ramekin-vormid hoolikalt võiga ning puista kakaopulbriga üle. Pane kõrvale. Sulata šokolaad ja või väikeses potis. Tõsta pott tulelt.
Klopi munad suhkruga kohevaks. Lisa sulašokolaadi ja või segu ning vahusta seda mikseriga veel 5 minutit. Sõelu juurde jahu ja vahusta veel 2 minutit.
Kalla segu ettevalmistatud vormidesse. Küpseta 180-kraadises ahjus umbes 10-12 minutit – MITTE ROHKEM, muidu ei ole kook seest enam vedel!
Porteri kaste
1 klaas A.Le Coq Baltic Porter
2 spl mesi
100 g või
2 spl vaarikamoos
Umami vaarikaäädikas
Kuumuta potis mesi, kuni see karamellistub (ca 5-7 min, lõhnast tunned karamelli). Lisa porter ja keeda veel umbes 10-15 min madalal tulel. Lisa äädikas ja vispelda sisse külmkapikülm või (väikeste kuubikutena) pidevalt segades. Lõppviimistluseks sobib ka blenderiga kastme blenderdamine koos moosiga. Naudi!
Serveeri kook oma lemmikjäätisega (tavaliselt serveeritakse laavakooki vaniljejäätisega). Kasuta kaunistamiseks ka värskeid ja külmkuivatatud vaarikaid, lisa porterikaste ja midagi rohelist (näiteks münti)!