POPULAARSE MAIUSTUSE VARJUKÜLG: mida peaks teadma jäätise poolt põhjustatud peavalust?

Jäätisepeavalu
Foto: 123rf.com

Medical News Today

Täna tähistatakse rahvusvahelist jäätisepäeva. Kuumal suvepäeval võib jäätise järele haaramine pakkuda mõnusat jahutust, kuid armastatud maiustusel on ka oma varjukülg, vahendab Medical News Today.

Jäätise söömisest põhjustatud peavalu, tuntud ka kui “brain freeze” (“aju jäätumine”) on lühiajaline peavalu, mis on tavaliselt seotud jäätise, jäätisekokteilide või väga külmade jookide kiire tarbimisega. 

Valu tekib olukorras, kus midagi väga külma puudutab suulage. See juhtub tavaliselt siis, kui ilm on väga kuum ja inimene tarbib liiga kiiresti külma sööki või jooki. Arvatakse, et valu põhjuseks on veresoonte kiire kokkutõmbumine suulaes. Siiski pole teadlased siiani suutnud täpselt mõista, mis põhjustab “aju jäätumise” tunnet. 

“Aju jäätumise” tunnet ja närvivalu võib peale jäätise tekitada ka mistahes muu külm stiimul. See ei kujuta endast siiski tõsist ohtu inimese tervisele, küll aga on ebameeldiv. 

Jäätisepeavalu leevendamiseks sobivad järgnevad meetmed:

  • proovi sooja vee joomist.
  • suru keelega suulaele, sest see aitab piirkonda soojendada.
  • kata suu ja nina kätega ning hinga kiiresti, et suurendada sooja õhu voolu suulaele.
  • ennetavaks raviks tuleb vähendada külmasid stiimuleid ehk vältida korraga suurte koguste külmade söökide või jookide tarbimist.

Kommentaarid puuduvad