Reklaam sulgub sekundi pärast

RETSEPTID I Toomas ja Inga Lunge road pakuvad maitsemeeltele unustamatu kogemuse

Täna õhtul kell 20.00 alustab "Joel Ostrati suur õhtusöök" uus hooaeg, kus külas on Inge ja Toomas Lunge. Nüüd on kõigil võimalus eetris oleva saate roogasid katsetada ka kodus. Vaata retsepte artiklist!

Inga ja Toomas Lunge tegid saates kolm rooga, mille retsepte täiustas tippkokk Joel Ostrat. Kõikide retseptide toidukogused on mõeldud neljale einestajale.

EELROOG "Tartu kuldne Toomase chutneyga"

(bataadi-porgandi kreem / Toomase chutney / kõrvitsaseemned / focaccia)

Eelroog
Eelroog — FOTO: TV3

Bataadi-porgandi kreem

2 bataati
3 porgandit
2 sibulat
3 küünt küüslauku
½ fenkolit
600 ml kanapuljong
200 grammi sulajuust Merevaik
200 grammi kohvikoor
40 grammi Tere või 82%-ne
1 tillivars

Maitsestamiseks soola ja valget pipart ning garneeringuks Umami tšilliõli krõbeda sibulaga 

Valmistamine:

Pruunista köögiviljad õlis ja lisa seejärel puljong. Keeda köögiviljad pehmeks. Võta blender pane keedetud köögiviljad, või, kohvikoor ja Merevaik kannu. Mikserda kõike ca 1 min, kuni tekib ilus kollakas siidine vaht. Maitsesta kõike ja serveeri.

Toomase Chutney

100 grammi värviliste kirsstomatite mix
2 küünt küüslauku
2 spl oliiviõli
mõned lehed basiilikut

Maitsestamiseks soola

Valmistamine:

Tükelda tomat ja basiilik pisikeseks, pressi juurde küüslauk ja sega see kokku oliiviõliga. Sutsu soola ja valmis ta ongi.

Eelroog
Eelroog — FOTO: TV3

Focaccia tainas

1 kilo jahu
20 grammi õli 
600 ml (leige ca 36 kraadi) vesi
12 grammi pärm

Hiljem peale (focaccia kate):

küüslauku
õli
rosmariini
soolahelbeid
tomateid

Valmistamine:

Sega omavahel kuivained. Lisa leige vesi. Sõtku tainast seni, kuni on ilus siidine konsistents ning ei jää käte külge enam kinni. Vajadusel lisa jahu ja vett. 

Lase kerkida ca 30 C juures 45 min. Vormi seejärel endale sobiv kuju. Kata focaccia küüslaugu, ürtide (rosmariin), poolikute tomatite ja soolahelvestega. Peale lisa ohtralt oliiviõli. Teine kerge las olla 30C juures ca 45 min ja siis 15 minutiks ahju 225C juures. Naudi!

Garneering:

Kõrvitsaseemned rösti kuival kuumal pannil pidevalt segades ca 4-5 min. Kuni koor hakkab praksuma ja tuleb kõrvitsaseemnelt maha. 

Supile lisa kindlasti maitseks ja garneeringuks häid mikroürte ja Umami tšilliõli krõbeda sibulaga.

PEAROOG "Inga käsul, havi tahtel, Emajõest!"

(haugikotlet / lõhkine kartul / tartarkaste / õunasalat)

Pearoog
Pearoog — FOTO: TV3

Haugikotlet

500 grammi haugi hakkliha
4 cl viin (40C)
80 ml vahukoor
3 spl majonees
10 grammi tilli varred marineeritud valge veini äädika sees
20 grammi panko riivsai
2 muna (paneerimiseks)
õli (praadimiseks)

Maitsestamiseks suhkrut, soola ja pipart

Valmistamine:

Sega omavahel maitseained, haugi hakkliha, majonees, viin, rõõsk koor, tillivarred (eelnevalt hakitud ja marineeritud valge veini äädika sees).  Sega kokku mass. Veereta pallid, lase seista ca 20 min, et üleliigne niiskus eemalduks. Nüüd paneeri kõigepealt lahti klopitud munades ja siis riivsaias. 

Prae õlis mõlemalt poolt keskmisel kuumusel ca 8-10 min. Serveeri!

Pearoog
Pearoog — FOTO: TV3

Lõhkine kartul

16 pisemat värsket kartulit (16tk)
40 grammi võid
3 küünt küüslauku
1 oks rosmariini 
õli (praadimiseks)

Maitsesta soolaga

Valmistamine:

Eelkeedetud kartul vajuta käe all kergelt lömmi. Aja pann õliga kuumaks, lisa küüslauk, rosmariin ja kartulid pannile, prae mõlemalt poolt kuld pruuniks ja kõige lõpus lisa või + Tajin maitseaine (Umami poest saab). Serveeri.

Tartar kaste

5 spl hapukoor
5 spl majonees
2 vart tilli
1 vars roheline sibul
2 värsket soolakurki

Maitsestamiseks soola ja pipart

Valmistamine:

Hapukoor, majonees ja maitseained sega omavahel. Tükelda kurk ja ürdid pisikeseks ja sega kastmesse. Lase seista 3-4 h ja serveeri. 

Õunasalat

3 rohelist õuna
1 sidrun
1 kimp Lollo Rosso salatit
3 spl Kalamansi äädikas

Maitsestamiseks soola ning oma maitse järgi ürte

Valmistamine:

Viiluta õun õhukeseks ja pane värskelt pressitud sidrunimahla sisse. Lisa sidrunikoor. Sega rohelise salatiga ja lisa maitseained ja äädikas. 

Serveerimisel tilguta peale veel kartulile ja kotletile kalamansi sidruni äädikat.

DESSERT "Magus elurikkus"

(kohupiimakreem / vanakooli vahvel / sõstrad / šokolaadimuld)

Magustoit
Magustoit — FOTO: TV3

Kohupiimakreem

300 grammi kohupiimakreemide segu (Tere vanilje ja metsmaasika)
200 ml 35% rõõsk koor
1 tl Umami vaniljepasta
100 grammi suhkrut
soola

Valmistamine:

Vahusta rõõsk koor suhkru ja vanilje pastaga kreemiks, lisa kohupiimakreem ja sega kõik omavahel, näpu otsaga lisa soola.

Vanakooli vahvel

300 grammi jahu
40 grammi võid
500 ml piim
70 grammi suhkrut
1 tl vanilje
2 muna

Valmistamine:

Vahusta miksriga muna koos suhkru ja vaniljega heledaks vahuks, lisa piim, siis jahu. Sulata potis või ja jahuta. Lisa jahtunud vedel või taignasse.  

Lase taignal seista ca 1h. Küpseta vanakooli vahvlimasinas krõbedad vahvlid.

Šokolaadimuld

300 grammi suhkrut
225 grammi šokolaadinööpe

Valmistamine:

Kuumuta suhkur poti põhjas karamelliks (vedelaks), vispelda sinna kiiresti segades hulka šokolaadinööbid. Lase jahtuda. Nüüd blenderda segu vastavalt soovile (kas peenem või tükiline) mulla taoliseks tekstuuriks.

Magustoit
Magustoit — FOTO: TV3

Kaunistamiseks: sõstrad

Sega omavahel tükeldatud värske piparmünt ja erinevad sõstrad. 

Serveeri vahvel, koos kohupiimakreemi, sõstarde ja šokolaadimullaga. Kaunista roog värskete söödavate lilleõitega (näiteks begoonia).

Kommentaarid puuduvad