Reklaam sulgub sekundi pärast

RETSEPTID | Grete Paia lummas Joel Ostratit oma vanaisa kalasupi ja TikTokist leitud roaga

Joel Ostrat ja Grete Paia
Joel Ostrat ja Grete Paia — FOTO: TV3

Täna õhtul kell 20.00 on TV3 eetris “Joel Ostrati suur õhtusöök” järjekordne episood, kus seekord kokkab armastatud laulja Grete Paia. Nüüd on kõigil võimalus saates olnud roogasid katsetada ka kodus. Vaata retsepte artiklist!

Grete tegi saates kolm rooga, mille retsepte täiustas tippkokk Joel Ostrat. Kõikide retseptide toidukogused on mõeldud neljale einestajale.

EELROOG: Saaremaa uhhaa

angersäga  / kadaka pohlad / kalaleem / fenkoli õli

Eelroog
Eelroog — FOTO: TV3

Supp ja puljong

1 kg terve angersäga
2 tk kartul
2 tk porgand
1 seller
1 tk sibul
3 küünt küüslauku
50 g pohlad
loorber
must pipar
sool ja suhkur

Puhasta angersäga ja tükelda nahata filee kuubikuks. Kalapeast ja selgroost keeda puljong. 

Kala auruta 100 C juures 4-5 min. Tee kartulist ja porgandist kuubikud, keeda pehmeks.

Puljong

1 sibul
1 porgand
1 seller
3 küüsaluguküünt 
loorberileht
kalaselgroog, -pea ja -nahk
sool
suhkur
must pipar

Pruunista sibul, porgand, seller ja küüslauk ning lisa kuuma vette. Seejärel lisa ka loorberileht ja kalaselgroog, -pea ja -nahk. Keeda kõike umbes kaks tundi ja siis kurna läbi peene sõela.

Maitsesta soola ja suhkruga. Must pipar sobib samuti!

Fenkoli õli

1 terve fenkol 
50 g spinatit
1 klaas päevalilleõli

Pressi fenkolist mahl, pane see blenderisse koos 1 käputäie (ca 50 g) spinati ja 1 klaasi päevalilleõliga. Blenderda see 2 min jooksul, jahuta ja pane külma.

Serveerimine

Kartuli ja porgandi kuubikud sega pohladega, lisa kala ja värske till ja roheline sibul. Serveeri peale kalapuljong. Nirista juurde fenkoli õli.

Kõrvale sobib Muhu must leib ja maitsevõi, samas klapib ka kenasti pesto pizza.

Grete Paia
Grete Paia — FOTO: TV3

PEAROOG: Juustune tuhlivorm

Hasselbacki kartulid / juustud / tsitruse aedviljad

Pearoog
Pearoog — FOTO: TV3

Rebitud liha

1 kg sea tagatükk
1L Food Studio puljong (kana või veis)
1 spl mesi 
1 porgand
1 sibul
2 loorberi
1 purk purustatud tomat 
5 tera musta terapipart 
sool 
Siracha tšillikaste

Kõik komponendid pane ahjupotti ja küpseta seda koos 6h 150C juures.

Rebi liha soojalt ja vajadusel maitsesta soola või pipraga. Sega lihale juurde hautamisel tekkinud vedelikku. 

Hasselbacki kartul

4 tk suurt kartulit “Laura”
100 g või 82%
2 oksa rosmariini
3 küüslaugu küünt
1 klaas õli 

Viiluta kartulisse peened vaod. Viilude vahele pane eriti õhukesed küüslaugu küüned, lisa või, maitsesta soolaga, tipuks rosmariin ning ahju 180 C 45 min (pane panni põhja ka rasvainet).

Juustufondüü

200 g Nopri talujuust
200 g tšilli / ürdi Nopri juust
100 g kadakajuust
200 ml 35% rõõsk koor
1 spl Merevaik
sool 
1 tl Umami Vadouvan vürtsisegu 

Kuumuta paksu põhjaga potis õli ja Vadouvan vürtsisegu, et maitsed intensiivistuks. Lisa ülejäänud komponendid (juust olgu tükeldatud väikesteks tükkideks). Keeda kõike eriti madalal tulel umbes 1 tund (seni kuni, kõik on ühtseks sulanud). Sõelu fondüü ja serveeri.

Kapsasalat

1 pöidla jagu ingverit
1 kaun tšillit
3 spl valge balsamico äädikas
3 spl sidrunimahl
1 spl suhkur
10 lehte koriandrit
1 väike kapsas (riivitult)

Sega omavahel kokku kapsaribad, tšilli, riivitud ingver, sidrunimahl, suhkur, balsamico ja koriander. Hõõru kõike omavahel kausis, et mahlad avaneksid. Siia sobib ka lisada piparmünti (kui soovid edasi tuunida).

Serveerimine:

Aseta kartul taldrikule, ümber laota kapsasalat. 

Grete Paia
Grete Paia — FOTO: TV3

DESSERT: See õite magus!

juustukook / sidrunisorbett / plaksusuhkur 

Magustoit
Magustoit — FOTO: TV3

Koogipõhi:

400 g kodumaiseid küpsiseid                 
200 g digestive küpsised                    
200 g või                                  

Sulata või. Purusta küpsised, sega massid omavahel kokku.

Pane vormi küpsise tainas (sulatatud või mis on segatud purustatud küpsistega).

Suru vorm ühtlaseks, pane korraks ca 30 min külmkappi tahenema. 

Kreem:

100 g Tere sidruni-laimi kohupiimakreem 
200 g toorjuust                     
200 g Merevaik                        
1 sidruni koor                            
1 tl Umami Madagaskari vaniljepasta
200 ml 35% rõõsk koor                                
2 tk muna                                   
1 purk 200 g kondenspiim                      

Vahusta toorjuust, merevaik ja kohupiim, lisa munad, 35% koor ja vanilje.

Vahusta veel, lisa kondenspiim. Sega mass ühtlaseks.

Nüüd vala küpsisepuruga sisustatud vormi kreem. Küpseta 160 kraadi juures 45-50 min. Jahuta ja serveeri.

Garneeringuks

Küpseta riisipaber kuumas 180kraadises õlis krõpsuks. Raputa peale plaksusuhkur ja lisa vaarikas ja mustikas. Ole valmis hõrgutist serveerima ja nautima.

Kommentaarid puuduvad