Retseptid (arvestusega neljale) EELROOG Kalasalat “Ahoi!” - Peipsi suitsukala, seepia tindi tuile, spinatitolmu ja koduse karaskiga Salat 2 tk muna 300 g suitsukala tilli 60 g sibulat (shallot) soola ja pipart 20 g frisee salati leht 10 g mikrorohelist 10 g peterselliõli (retsept allpool) 1 tk seepiatindikrõps (retsept allpool) 100 g majoneesi (retsept allpool) Karask 50 g seememix (päevalilleseemned, kõrvitsaseemned, seedermänniseemned) 100 g sulavõid 500 ml Nopri maitsestamata jogurtit 3 tk muna 100 g Tartu Mill täisterajahu 1 spl küpsetuspulbrit 3 spl Tartu Mill kama 3 spl Tartu Mill röstitud täisterakaerahelbeid Sega kõik komponendid omavahel hoolikalt läbi. Määri võiga kokku küpsetusvorm. Vala vorm kolmveerandini täis ning küpseta ahjus 180 kraadi juures 10 minutit (kui tegu on minivormiga). Suure vormi puhul küpseb karask umbes 45 minutit. Peterselliõli 100 ml Oilio õli 30 g peterselli Kasuta termomixi. Kuumuta 6 pööretega 60 kraadil mass ja lase käia ca 5 minutit. Jahuta õli kohe jäävees, et värv säiliks. Kel kodus termomixi ei ole, kuumuta õli 60 kraadini, lisa petersell ja püreesta mass saumikseriga. Lase mass läbi sõela. Seepiatindikrõps 50 g Tartu Mill nisujahu 250 g Oilio õli 250 g vett 1 tl tinti Sega komponendid omavahel. Kuumuta õlita pann ning lase läbi pritspudeli pannile ümar ring. Küpseta umbes 1-2 minutit. Kui vesi on aurustunud ja võrk tekkinud, eemalda spaatli abil võrksai. Majonees 2 tk munakollast 0,5 tl soola 0,5 tk sidrunimahla 1 tl sinepit 2 tl veiniäädikat 200 ml Oilio õli Sega muna, maitseained ja sinep omavahel hoolikalt. Lisa tilk tilga haaval hoolikalt vispliga segades õli. Kui pool õlist on lisatud, siis maitsesta majonees veiniäädikaga ja jätka kohe õli lisamist, ise pidevalt segades. Nipp: kui mass läheb tükki, vala see puhtasse kaussi ning lisa üks munakollane juurde. Taasta segades algne mass. Spinatitolm Spinatit Kuivata spinat (60-kraadises kuivatis 1,5 tundi või koduahjus 60 kraadises kuumuses 2-3 tundi). Lase kohviveskis tolmuks ja puista läbi sõela toidule. PEAROOG Pikkpoiss “Zeppelin” - Umamine pikkpoiss lõkkekartuli ja põletatud kapsaga Pikkpoiss 500 g 75% veisehakkliha, 25% seahakkliha 100 g Nõo Lihavürsti hommikupeekon 100 g Nopri Eriline juust 20 g lehtpetersell ja tilli Santa Maria maitseaineid (sool, pipar, sibulapulber, küüslauk) 2 tk muna 80 g sibulat Sega maitseained, muna ja väikeseks tükeldatud sibul lihaga hoolikalt läbi. Rulli mass laiali fooliumile, kus peekon on juba laiali laotatud ühekordse kihina (kuidas täpsemalt, vaata saatest). Laota liha võrdselt peekonile, aseta keskele juust ja keera kogu mass tihedalt rulli. Küpseta ahjus 45 minutit 180 kraadi juures. Lase enne lahti lõikamist seista ca 5 minutit. Lõkkekartul 4 tk koorega kartulit 40 g võid rosmariinioks natuke küüslauku soola Pane kartul, või, rosmariin ja sool fooliumisse. Küpseta kartulid fooliumis ja lõkkel (temperatuuril 300 kraadi) umbes 20 minutit. Võid ka järelküpsetada ahjus (15 minutit lõkkel, 15 minutit ahjus). Küpsust saad kontrollida noaga torgates. Tükkideks rebitud Tzatziki kaste 100 g Grüne Fee värsket kurki natuke õli 1 spl valgeveiniäädikat 2 küünt küüslauku 100 g selitatud maitsestamata jogurtit Riivi kurk, nõruta maitsestamata jogurt marli sees (lase marlil sees jogurtil seista ca 2-3 h külmkapis, vadak eraldub). Lisa hiljem sool, pipar. Tükelda murulauk ning pressi küüslauk. Sega kõik komponendid kokku ja serveeri. Kapsaleht Keeda kapsalehte 100-kraadises vees umbes 1 minut. Jahuta kiiresti jäävees, et kapsas ei kaotaks värvi. Enne serveerimist aseta kapsaleht kuuma puljongisse ja põleta pealt leeklambiga. Riivi roale maitseks peale värsket mädarõika juurt. MAGUSTOIT Kohupiimakreem “Keeljääballes” - Kohupiimakreem kodumaiste marjade ja mesise krõpsuga Kreem 200 ml Nopri vahukoort 400 g kohupiima 6 cl Cointreau likööri 1 terve laimi koor 1 tl Santa Maria vanillipulbrit 3 spl mesi Vahusta vahukoor ja maitsesta see vanilli, mee ja laimiga. Lisa kohupiim ja vahusta edasi, kõige lõpus lisa cointreau’d. Maitsesta vajadusel veel ja serveeri. Sobib teha ka 2-3 h ettte, võib seista ja siis alles naudi. Vahvli-chips 70 g toasooja võid 70 g tuhksuhkrut 70 g munavalge 70 g Tartu Mill nisujahu Vahusta toasoe või ning tuhksuhkur heledaks vahuks. Lisa munavalge ja vahusta madalal pöördel edasi. Kõige lõpus sega massi sisse käsitsi spaatliga jahu. Määri saadud mass küpsetuspaberile võimalikult õhukese kihina. Küpseta 180 kraadi juures 8 minutit (kuni krõpsuke on kuldpruun). Kohupiimakreemi teevad täiuslikuks: Marjad Nõmme turult (mustsõstar, punane sõstar) Fingerlime (pikkupidi pooleks ja põletada) Meekärg Nordic Hotel Forumist Kaunistuseks sidrunmeliss Tuhksuhkur (raputa viimase detailina taldrikule Toidud aitas täiuslikuks muuta: Menüü jaoks kõige parema tooraine saad Nõmme turult!
Taavi Libe — FOTO: Silver Siilak Seltskond “Tundus kõige mõttetum telesaade üldse!” Armastatud Taavi Libe teletükk oleks peaaegu jäänud olemata
Venemaa kuulutas Elmar Vaheri ja Urmas Reinsalu tagaotsitavaks — FOTO: 123rf Päevakaja Jälle! Venemaa kuulutas kaks olulist Eesti riigitegelast tagaotsitavaks
5MIINUST ja Puuluup Eurovisioni finaalis — FOTO: Sarah Louise Bennett/EBU Eurovision 2024 VÕRDLE | Eurofännide arust on 5MIINUSE ja Puuluubi lauljad sarnased just nende megastaaridega
OLLIE — FOTO: Johan Hallimäe Muusika Rokkar OLLIE oma mineviku traumadest: lubasin endale, et enam kedagi ligi ei lase
SUIT UP ülikonna sokid — FOTO: Sokisahtel.net Sisuturundus SUIT UP ülikonna sokid – kaasaegse härrasmehe valik