Retseptid 4-le EELROOG S.A.G.A.P.O kitsejuustu duo / Võrumaa tomatid / paprikakaste / papadum / toortatra popcorn 200 g suvikõrvits 2 tk tomat 1 tk punane sibul Tatra popcorn 50 g toortatar 50 ml oliiviõli Juustukreem 100 g fetajuust 20 g Nopri 35% vahukoor Kaste peoga värske petersell 3 küünt küüslauk 1 väike purk röstitud paprika ½ kauna punane tšilli Hummus: 1 keskmine porgand 400 g purk marineeritud kikerherned ½ tl vürtsköömned 2 spl sojakaste 1 küünt küüslauk 1/3 sidruni mahl ½ tl tšillipulber (Umami) 1 tl paprikapulber (Umami) raputa peale kaunistuseks 1 spl tahini Garneering 8 kuubikut Andri-Peedo salatijuust ürdimarinaadis 4 tk Kalamata mustad oliivid (lõika pooleks) Valmistamine: Juustukreem: mikserda fetajuust ja vahukoor omavahel, maitsesta soolaga. Tatra popcorn: friti toortatart kuumas (180-kraadises) õlis, kuni tatar paisub ja muutub popcorniks. Kaste: pane blenderisse kastme komponendid ja blenderda ühtlaseks massiks. Lõika köögiviljad (suvikõrvits, tomat ja sibul) õhukesteks viiludeks ja hakka laduma eelrooga kokku. Pane tomati ja suvikõrvitsa kihtide vahele juustukreemi. Lisa kreemi ka kõige peale. Küpseta ahjus 200 kraadi juures nii kaua, kuni juust on sulanud (ca 5 minutit) Hummus: keeda porgand, nõruta ja jäta keeduvesi alles. Nõruta ka kikerherned, lisa kõik komponendid blenderisse (veendu, et sidruniseemneid sisse ei satuks!), lisa porgandi keeduvett ja blenderda ühtlaseks massiks. Reguleeri hummuse paksust porgandi keeduveega. Serveeri: kaunista juustukuubikute, oliivide ja kastmega. PEAROOG Lambad on siin ja lambad on sääl Tallekarree / pannikartul / tomatitolm / chimichurri / ürdid Lambakarree 400 g lambakarree 50 ml oliiviõli Maitsestamiseks: sool, pipar, Umami sabapipar Vokitud köögiviljad 200 g kartul 100 g punane sibul 100 g varsseller 50 g võid Maitsestamiseks: sool ja pipar Chimichurri 10 g värske petersell 2 küünt küüslauk ½ kauna tšilli kaks oksa koriander 1 tk sidrunimahl 20 ml oliiviõli Tomatisalat 3 tk tomat Väike punt koriander 1 spl õli Panko-peterselli puru (blenderda) 50 g panko riivsai 10 g peterselli Peale puistamiseks: hapuoblikat Valmistamine Lambakarree: maitsesta lambakarree õli ja maitseainete seguga. Grilli lambakarreed mõlemalt poolelt, kuni liha sisetemperatuur on 55 kraadi. Seejärel lase lihal puhata 5 min. Siis lõika lihast viilud. Voki köögiviljad: lõika kartulid sektoriteks, ribasta varsseller ja sibul, maitsesta ja voki kuumal õlisel pannil umbes 2 minutit. Chimichurri: haki petersell, küüslauk, tšilli ja koriander peeneks, sega juurde õli ja sidrunimahl. Tomatisalat: haki tomat ja koriander ning lisa õli, sega. Blenderda panko ja petersell. Serveerimine: lisa taldrikule lambakarree ja vokitud köögiviljad, lisa juurde chimichurri ja tomatisalat, puista peale panko-petersellipuru ja hapuoblikat. DESSERT (väiksesse koogivormi) Valge šokolaadist jänes Toorjuust ja šokolaad / astelpaju / piparmündiõli 200 g valge šokolaad 200 g toorjuust 125 g hapukoor 2 tk muna ½ tl vanillisuhkur Põhi 100 g digestiivküpsis 25 g või Garneering 150 g vaarikad 100 g valge šokolaad Puista peale: mandariinitolm (Umami), küpsetatud valge šokolaadi puru, piparmündi lehed Valmistamine: Purusta küpsised ja sega sulatatud võiga, suru segu koogivormi põhja. Sulata vesivannil valge šokolaad. Sega omavahel toorjuust ja hapukoor, lisa munad ja vanillisuhkur ja valge šokolaad. Vala põhjale. Küpseta 160 kraadi juures umbes tund aega. Garneering: laota valge šokolaadi nööbid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 180 kraadi juures, kuni šokolaad hakkab kergelt pruunikaks muutuma. Seejärel võta ahjust välja ja lase jahtuda. Jahtunud šokolaad puista koogile peale, lisa vaarikad ja mõni piparmündileht. Raputa läbi sõela peale mandariinitolmu. Toidud aitas täiuslikuks muuta:
Vassili Otškalenko — FOTO: Kiur Kaasik/Delfi Meedia Päevakaja Lapsetapja Vassili Otškalenko ei pääse ennetähtaegselt vanglast
Katri Kats ja Juhani Särglep — FOTO: Erakogu Seltskond FOTOD | Palju õnne! Maailmarändurid Katri Kats ja Juhani Särglep ootavad last
Politsei. Pilt on illustratiivne. — FOTO: Andres Putting/Delfi Meedia Päevakaja Politsei pidas Tartus kinni tapmises kahtlustatava mehe
Pärtel-Peeter Pere — FOTO: TV3 TV3 uudised “Vaenlane ei maga!” Ühe erakonna venitamine võib Keskerakonna siiski Tallinnas võimule jätta
Kiirkasiinod Eestis: kuidas, kellele ja miks? — FOTO: Unsplash.com Sisuturundus Kiirkasiinod Eestis: kuidas, kellele ja miks?