Reklaam sulgub sekundi pärast

RETSEPTISOOVITUSED I Kas jaanipäev peab alati olema ”lihapüha”?

TAIMNE TEISIPÄEV

Foto: Taimne Teisipäev

Samal ajal, kui poed tellivad harjumuspäraselt jaanide eel suures koguses lihatooteid, võtab iga aasta aina enam inimesi vastu otsuse veeta jaanipäev taimset toitu eelistades.

Kas teadsid, et täiskasvanud naise päevane soovituslik lihakogus on pooleteise tikutoosi ja meestel kahe tikutoosi jagu liha?

Jaanipäeva pidusöömingul, kus valdav osa menüüst moodustavadki traditsiooniliselt lihatooted, võib muutuda keeruliseks soovituslikest kogustest kinni pidada ja süüakse lihtsalt liiga palju. Lihatoodete liigtarbimine on seotud tõsiste terviseriskidega, näiteks on kõrgem risk haigestuda südame- ja veresoonkonna haigustesse.

Paljud eestlased on võtnud vastu otsuse vähendada igapäevaselt lihatoodete osakaalu oma menüüs. Kantar Emori uuringust selgus, et lausa 40% eestlastest vähendab igapäevaselt lihatoodete tarbimist. Põhjused võivad peituda nii rohelises mõtteviisis kui tõsiasjas, et soovitakse enda ja oma lähedaste tervisele mõeldes paremaid valikuid langetada. Ka jaanipäeval on hea sellest trendist kinni haarata.

Taimne jaanilaud ei tähenda, et traditsiooniline grillpidu peaks ära jääma. Taimetoidud võimaldavad selle hoopis mitmekesisemaks muuta ning astuda mugavustsoonist välja, et nautida uusi hõrgutisi vanades ja tuttavates maitsetes. Keda ei köida mõte grillitud suvikõrvitsast, šampinjonist või baklažaanist, saab proovida hoopis sojašašlõkki, taimset grillvorsti, šnitslit või burgerit.

Suurem taimse toidu osakaal pidulaual aitab vältida organismi üle koormamist, samal ajal nautides jaanipäeva traditsioone ning rituaale ikkagi täiel rinnal.

TAIMNE TEISIPÄEV SOOVITAB: SUITSUNE ŠAŠLÕKK

Vaja läheb:
1 pakk kuivatatud sojakotlette
1 pudel Santa Maria BBQ kastet
3 spl oliiviõli
5 tl tšillipulbrit
5 spl teravat tšillikastet
2 spl sojakastet
ühe laimi mahl
meelepäraseid ürte, pipart ja soola

Valmistamine:
⦁ Pane sojakotletid soolaga maitsestatud vette keema umbes 20 minutiks, kuni kotletid on pinnale kerkinud ja pehmed.
⦁ Jäta kotletid sõelale kurnama ja jahtuma. Pigista igast kotletist välja võimalikult palju vett.
⦁ Sega kokku marinaadi koostisosad. Arvesta, et kotletid tõmbavad maitseid väga hästi sisse ja seetõttu peaks marinaad maitsema väga vürtsiselt, suitsuselt ja intensiivselt.
⦁ Kalla kotletid suletavasse anumasse ning vala üle marinaad. Raputa anumat hoolega, et kõik kotletid saaksid kaetud.
⦁ Jäta anum külmikusse vähemalt üheks ööpäevaks marineerima.
⦁ Grilli või prae pannil kotletid mõlemalt poolt krõbedaks.
Kui teiste suviste toimingute kõrvalt ise kokata ei jõua, võib nii külma- kui sügavkülmaletist leida Naturli, Marta Pagari või Bon Soya grillvorste, šašlõkki, šnitsleid või lausa tellida kastitäie taimseid grilltooteid otse koju.

TAIMNE TEISIPÄEV SOOVITAB: PANEERITUD BAKLAŽAAN

SAD
Foto: Taimne Teisipäev

Vaja läheb:
2 kg baklažaani
6 norilehte
200-300 g kikerhernejahu
vett
õli
soola, pipart

Valmistamine:
⦁ Lõika baklažaan umbes 0,5 cm paksusteks ketasteks. Soola kergelt kettad üle ja jäta 30 minutiks seisma.
⦁ Valmista paneering. Purusta köögikombainis norilehed, lisa need kikerhernejahule ja maitsesta segu pipraga, lisa vett ja vispelda seni, kuni segu on hapukooretaoline.
⦁ Paneeri baklažaanikettad valmistatud segus. Prae pannil kuumas õlis, kuni krõbedaks muutumiseni.

Kommentaarid puuduvad