Reklaam sulgub sekundi pärast

Kuum suvi rikub toidu? Vaata, kuidas värskete köögiviljade säilimisaega pikendada

Suvise palavusega ihkab hing millegi mõnusa ja värske järele ning millal oleks veel parem aeg köögi- ja puuvilju tarbida kui mitte suvel? Paraku võib nende vale hoiustamine viia aga kiire riknemiseni.

Tihtipeale jätavad inimesed värsked aiasaadused kas köögikapi peale või panevad külmikusse need, aga selleks, et nad seal võimalikult kaua säiliksid, tasub järgida just neid kasulikke nippe: 

1. nipp: äädikapesu

Selleks, et köögivilju, puuvilju ja marju paremini säilitada, pese neid äädikalahuses. Selleks sega kokku 1 osa äädikat ja 3 osa vett. Aseta korraks oma puuviljad (nt banaanid ja maasikad) või köögiviljad (nt brokkoli) äädikalahusesse ning loputa seejärel hoolikalt.

Äädikas ennetab hallituse teket ja aitab lahti saada pestitsiitidest ning bakteritest. Tupsuta viljad rätikuga kuivaks ja aseta külmkappi – nii säilivad need kauem ning püsivad ilusad!

2. nipp: vett täis klaaspurk

Selleks, et köögivilju paremini säilitada, soovitatakse need asetada veega täidetud klaaspurki. Seejärel sulge purk ja pane külmkappi. Selline säilitusviis sobib hästi näiteks kurgile, sellerile või porgandile. 

3. nipp: avokaadod kiirelt küpseks

Üks tülikamaid köögivilju, kui asi puudutab riknemist, on avokaado. Küll on see esialgu ostes kõva, siis hetkeks saavutab see ideaalse küpsuse ja täpselt sama kiiresti see roiskub. Selleks, et kiirendada avokaadode küpsemist, võtame appi banaanid.

Aseta toored avokaadod koos banaanidega samasse kaussi ning lase neil paar päeva koos seista. Avokaadod peaksid valmis saama juba 1-2 päevaga!

4. nipp: tomatid

Et tomateid külmkapis võimalikult kaua värskena hoida, tuleks neid hoiustada vars allapoole. Lisaks soovitatakse need asetada madalama niiskusega riiulile ja tagurpidi. See takistab õhu sissepääsemist ning niiskuse väljapääsemist tomatitest.

5. nipp: seened

Kuigi paljud hoiustavad seeni pakendi sees, on hoopis mõistlikum need sealt välja võtta. Kuivata seened rätiku peal ära, mässi kuiva kätepaberi sisse ja aseta külmikus madala niiskusega riiulile.

Seened hakkavad isegi väga vähese niiskusega kiirelt roiskuma ning siinkohal tulebki appi kätepaber, mis peatab niiskuse imendumise viljadesse ja need säilivad kauem.