Tüütud külalised köögis ehk kuidas saada lahti äädikakärbestest?

kärbsed

Kas teie köögis on lisakülalisi, keda te ei kutsunud? Kas nad sumisevad teie värskete puu- ja köögiviljade või isegi teie prügikasti ümber? Kui vastasite mõnele neist küsimustest jaatavalt, siis tõenäoliselt on need äädikakärbsed. Uurisime, kuidas tüütutest külalistest lahti saada.

1. Leidke allikas

Esimene asi, mida peate tegema, on välja selgitada, kust kärbsed tulevad. Kui nad lendavad lahtiste toiduainete ümber, visake toit välja ja puhastage ala puhtaks.

Piirkonna desinfitseerimiseks võite kasutada mis tahes tüüpi puhastusvahendeid.

Mõnel juhul võib puuviljakärbeste eemale peletamiseks piisata nende “kodu” eemaldamisest.

2. Puhastage üldkasutatavad ruumid

Kui olete probleemi allika leidnud, kontrollige oma köögivalamu äravoolu. Kui see on ummistunud või vajab korralikku puhastamist, on aeg selle eest hoolitseda.

Kärbselistele meeldib elada ja paljuneda soojades ja niisketes ruumides. Ärge unustage kontrollida ka oma prügikaste! On teada, et puuviljakärbsed munevad oma munad prügikastidesse, mis süvendab nakatumist. Kui need kubisevad teie prügikasti ümber või kui soovite sellist olukorda vältida, võtke prügikast välja ja puhastage see ära tugeva puhastusvahendiga, näiteks valgendiga.

3. Kasutage nende vastu mädanenud puuvilju

Kui märkate endiselt puuviljakärbseid ringi lendamas, saate neile lõksu seada, kasutades asju, mis juba köögis olemas võivad olla. Selleks sobib näiteks mistahes mädanenud või lahtine toit, mis meelitab äädikakärbseid.

Järgi neid samme:
– mädanenud või lahtise toidu väljaviskamise asemel pange toit ühekordselt kasutatavasse anumasse.
– katke anum kilega
– torka ümbrisesse mõned augud
– aseta see puuviljakärbeste kogunemiskohta ja oota
– kärbsed peaksid püüdma lõksu sisemusse lennata. 
– korrake seda protsessi, kuni kõik puuviljakärbsed on kadunud.

4. Tee “basseinilõks”

Kas teil on jäänud alles punast veini jäänud, mida te ei kavatse ära juua? Kasutage seda puuviljakärbeste jaoks basseinilõksu loomiseks.

Tee järgmist:
– vala ühekordsesse anumasse veidi punast veini ja nõudepesuvahendit ning segage
– kata konteiner kilega
– torka plastkilesse väikesed augud
– veendu, et augud oleksid piisavalt suured, et äädikakärbsed sisse pääseksid
– vein peaks äädikakärbseid meelitama ning veini ja nõudepesuvahendi kombinatsioon raskendab lõksu jäänud kärbeste lendamist, mistõttu jäävad nad vedelikku kinni. 
– seda protsessi tasub korrata, kuni enam puuviljakärbseid enam ei näe.

5. Sega äädikalahus

Äädikalõksu valmistades võib proovida ka äädikakärbseid meelitada.

Tee järgmist:

-täitke ühekordne anum veega
– lisa veele paar supilusikatäit äädikat ja suhkrut ning sega
– Lisa lahusele paar tilka nõudepesuvahendit ja sega
– pärast lahuse segamist aseta konteiner kõikjale, kus puuviljakärbsed kogunevad
– neid peaks see lahus tõmbama ja nad sinna kinni, kui nad vett puudutavad
– jätka seda meetodit, kuni ei näe enam ühtegi puuviljakärbest.

Kuidas teha kindlaks, et äädikakärbsed tagasi ei tuleks?

Vältimiseks äädikakärbseid ka edaspidi hoidke köögilauad kindlasti puhtad ja kuivad. Ei tasu jätta puuvilju välja ning prürgikasti tasub tühjendada regulaarselt.

Puuviljakärbestest vabanemiseks võib kuluda mõnest päevast kuni mõne nädalani. Kui võtta köögi puhastamisel ja prügi kõrvaldamisel ennetavaid samme, säästate enda aega ja vaeva.

Kommentaarid puuduvad