Eestlastele on aastakümnetega traditsiooniks saanud kindlad soolased toidud, mida armastatakse jõululauale panna. Küll aga pole kindlat jõulumagustoidu retsepti välja kujunenud. Siiski võib proovida üht prantsuse jõulumagustoidu retsepti, mis on justkui kirsiks tordil jõuluõhtusöögile.
Prantslased armastavad jõululauale panna koogi nimega Büche de Noël. Tegemist on rullbiskviidiga, mis välimuselt meenutab puuhalgu.
See on jahuta šokolaadibiskviidil põhinev kook, mille sisse on pandud vahukoore kreem. Tegemist ei ole koogiga, mis ainult näeb põnev välja, vaid ka maitseb väga hõrgult.
RETSEPT:
Biskviit:
- 6 muna
- 35 grammi magustamata kakaopulbrit
- 100 grammi suhkrut + 50 grammi suhkrut
- 1,5 tl vaniljet
- Näpuotsatäis soola
Täidis:
- 480-500 ml vahukoort
- 100 grammi suhkrut
- 50 grammi magustamata kakaopulbrit
- 1 tl vanljeekstrakti
Kaunistamiseks: tuhksuhkrut
Kuumuta ahi 190 kraadini. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga.
Vahusta kausis vahukoor koos 100 grammi suhkru, kakao ja vaniljega kuniks on tekkinud täidlane mass. Pane külmkappi seisma.
Biskviidi jaoks vahusta kausis munakollased 100 grammi suhkruga heledaks vahuks. Sega juurde 35 grammi kakaod, vanilje ja sool.
Eraldi kausis vahusta munavalged vispliga pehmeks vahuks. Lisa järk-järgult munavalgetele 50 grammi suhkrut ja vahusta kuni on tekkinud tugev vaht. Seejärel lisa vaikselt segades juurde munakollasesegu.
Jaota biskviiditaigen ühtlaselt küpsetuspaberiga kaetud pannile.
Küpseta eelsoojendatud ahjus 12-15 minutit.
Ahjust välja võttes aseta soe biskviit rätikule ning keera biskviit rätiku sees rulli. Jahuta umbes 30 minutit.
Kui biskviit on jahtunud, siis keera see rullist lahti ning määri külmkapis seisnud täidis biskviidi peale laiali. Jäta äärtesse natukene vaba ruumi.
Rulli kook kokku, aseta taldrikule ning kaunista tuhksuhkruga.
küpsetaja
Kas retseptist on välja jäänud jahu? biskviiti ilma jahuta ju ei saa teha või saab?