Kuum suvi rikub toidu ära? Just niimoodi säilivad köögiviljad külmikus kõige paremini

Suvise palavusega ihkab hing millegi mõnusa ja värske järele ning millal oleks veel parem aeg köögi- ja puuviljade järele kätt sirutada kui mitte suvel?

Tihtipeale jätavad inimesed värsked aiasaadused kas köögikapi peale või panevad külmikusse, aga selleks, et nad seal võimalikult kaua säiliksid, tasub järgida mitmeid kasulikke nippe!

1. nipp: äädikapesu

Selleks, et köögivilju, puuvilju ja marju paremini säilitada, pese neid äädikalahuses. Selleks sega kokku 1 osa äädikat ja 3 osa vett. Aseta korraks oma puuviljad (nt banaanid ja maasikad) või köögiviljad (nt brokkoli) äädikalahusesse ja loputa seejärel hoolikalt.

Äädikas ennetab hallituse teket ja aitab lahti saada pestitsiitidest ning bakteritest. Tupsuta viljad rätikuga kuivaks ja aseta külmkappi – nii säilivad need kauem ja püsivad ilusad!

2. nipp: vett täis klaaspurk

Selleks, et köögivilju paremini säilitada, soovitatakse need asetada veega täidetud klaaspurki. Seejärel sulge purk ja pane külmkappi. Selline säilitusviis sobib hästi näiteks kurgile, sellerile või porgandile. 

3. nipp: avokaadod kiirelt küpseks

Üks tülikamaid köögivilju, kui asi puudutab riknemist, on avokaado. Küll on see esialgu ostes kõva, siis hetkeks saavutab see ideaalse küpsuse ja täpselt sama kiiresti see roiskub. Selleks, et kiirendada avokaadode küpsemist, võtame appi banaanid.

Aseta toored avokaadod koos banaanidega samasse kaussi ja lase neil paar päeva koos seista. Avokaadod peaksid valmis saama juba 1-2 päevaga!

4. nipp: tomatid

Et tomateid külmkapis võimalikult kaua värskena hoida, tuleks neid hoiustada vars allapoole. Lisaks soovitatakse need asetada madalama niiskusega riiulile ja tagurpidi. See takistab õhu sissepääsemist ja niiskuse väljapääsemist tomatitest.

6. nipp: seened

Kuigi paljud hoiustavad seeni pakendi sees, on hoopis mõistlikum need sealt välja võtta. Kuivata seened rätiku peal ära, mässi kuiva kätepaberi sisse ja aseta külmikus madala niiskusega riiulile.

Seened hakkavad isegi väga vähese niiskusega kiirelt roiskuma ja siinkohal tulebki appi kätepaber, mis peatab niiskuse imendumise viljadesse ja need säilivad kauem.

Kuidas külmkapis asju hoiustada?

Kas teadsid, et külmkapis toiduainete maksimaalseks säilitamiseks on omad kindlad viisid?

Selleks, et puuviljad ja köögiviljad kauem säiliksid, hoia temperatuuri 4 plusskraadi juures ja aseta toiduained õigesse kohta – mida kõrgemal on riiul, seda soojem seal on.

Ülemisele riiulile pane: toiduained, mis tõenäoliselt ei rikne ehk jogurtid, jäägid, dipikastmed ja kastmed

Alumisele riiulile pane: toiduained, mis on suurema riknemisriskiga ehk liha, linnuliha ja kala

Köögi- ja puuvilju hoiusta eraldi: puuviljad aseta kõrge niiskusega sahtlisse & köögiviljad madala niiskusega sahtlusse 

Kommentaarid puuduvad