Reklaam sulgub sekundi pärast

Haigused kimbutavad? 10 toiduainet, mille söömine tagab sulle tugeva tervise

Healthline

haige
Foto: 123rf

Praegusel ajal on levimas väga palju erinevaid haiguseid. Selleks, et ennast viiruste eest hoida, on vaja hoolitseda oma immuunsüsteemi eest. Just need kümme toiduainet aitavad sinu immuunsüsteemi tugevdada.

Tsitruselised

apelsin
Foto: 123rf

Peaaegu kõik tsitrusviljad on kõrge C-vitamiini sisaldusega. C-vitamiin suurendab valgete vereliblede tootmist, mis on võtmetähtsusega infektsioonide vastu võitlemisel.

Populaarsete tsitrusviljade hulka kuuluvad: greip, apelsinid, klementiinid, mandariinid, sidrunid ja laimid.

Punased paprikad

Paprika
Foto: 123rf

Punased paprikad sisaldavad peaaegu kolm korda rohkem C-vitamiini kui muud populaarsed tsitruselised. Lisaks immuunsüsteemi tugevdamisele aitab C-vitamiin säilitada terve naha.

Beetakaroteen, mis samuti sisaldub punastes paprikates, aitab hoida silmi ja nahka tervena.

Brokkoli

Brokkoli
Foto: 123rf

Brokkoli on täis vitamiine ja mineraalaineid. A-, C- ja E-vitamiinidest ning kiudainetest ja paljudest muudest antioksüdantidest pakatav brokkoli on üks tervislikumaid köögivilju, mida oma menüüsse lisada.

Vitamiinirikkuse säilitamiseks tuleb brokkolit küpsetada seda nii vähe kui võimalik – või veel parem - üldse mitte. Teadusuuringud on näidanud, et aurutamine on parim viis, kuidas köögiviljas rohkem toitaineid säilitada.

Küüslauk

küüslauk
Foto: 123rf

Küüslauku on supertoit, mida leidub peaaegu igas maailma köögis. Lisaks suurepärasele maitsele on küüslauk meie tervise jaoks hädavajalik. See aitab võidelda erinevate haiguste vastu, mis organismi satuvad ja alandada ka vererõhku.

Küüslaugu immuunsüsteemi tugevdavad omadused tulenevad väävlit sisaldavate ühendite suurest kontsentratsioonist köögiviljas.

Ingver

ingver
Foto: 123rf

Ingver on veel üks supertoit, mille poole pöörduvad paljud pärast haigestumist. Ingver võib aidata vähendada põletikku, kurguvalu ja põletikulisi haigusi. Ingver võib aidata ka iivelduse vastu. Lisaks võib see vähendada kroonilist valu ja omada isegi kolesteroolitaset langetavaid omadusi.

Spinat

Spinat
Foto: 123rf

Spinat on rikas C-vitamiini poolest, lisaks tulvil arvukalt antioksüdante ja beetakaroteeni, mis mõlemad võivad tugevdada immuunsüsteemi.

Sarnaselt brokkolile on spinat kõige tervislikum, kui seda võimalikult vähe küpsetada, nii et säiliksid kõik vitamiinid ja toitained. Spinatit soovitatakse keeta.

Naturaalsed jogurtid

jogurt
Foto: 123rf

Naturaalsetes jogurtites sisalduvad probiootikumid, mis aitavad organismis säilitada ning taastada loomulikku tasakaalu bakterite vahel. Jogurt võib olla ka suurepärane D-vitamiini allikas, mis suurendab meie keha loomulikku kaitsevõimet haiguste vastu.

Näiteks on väga head Türgi ja Kreeka jogurtid. Samuti võid jogurtit ka ise kodus teha.

Kurkum

kurkum
Foto: 123rf

Peamiselt võib tunda kurkumit paljude karride peamise koostisosana. Tegelikult on seda erekollast kibedat vürtsi aastaid kasutatud ka põletikuvastase ravimina.

Roheline tee

tee
Foto: 123rf

Roheline tee on täis flavonoide ehk teatud tüüpi antioksüdante. Roheline tee on ka hea aminohappe L-teaniini allikas. L-teaniin aitab toota rakkudes mikroobe hävitavaid ühendeid.

Kiivid

kiivid
Foto: 123rf

Kiivid on täis palju olulisi toitaineid, sealhulgas folaati, kaaliumit, K-vitamiini ja C-vitamiini. C-vitamiin suurendab valgete vereliblede arvu, et võidelda infektsioonidega, samas kui kiivi muud toitained hoiavad ülejäänud keha korralikult toimimas.