Juba kolmandat korda valis maailma kuulsaim restoranigiid Michelin Eesti toidukohtade seast välja need, keda premeeritakse ihaldusväärse tärni või tunnustusega. Tärne jagati seekord järgnevalt: Kolm tärni: jäi välja andmata Kaks tärni: 180° by Matthias Diether Eelmise aasta suursündmuseks oli Tallinna stiilse restorani 180° by Matthias Diether tunnustuse viimine ühelt tärnilt kahele tärnile, misläbi sai see Eesti esimeseks kahe MICHELINi tärniga restoraniks. MICHELINi inspektoritele on imeline restoran jätkuvalt muljet avaldanud. Teenindus on lummav ning ideaalselt kokku pandud menüüd koosnevad keerukatest ja äärmiselt oskuslikult valmistatud roogadest, mis võluvad külalisi mitte ainult oma maitse, vaid ka pilkupüüdva välimuse poolest. Üks tärn: NOA Chef`s Hall Lisaks säilitab peakokast omaniku Tõnis Siiguri juhitav, imelise Tallinna lahe vaatega NOA Chef’s Hall ühe MICHELINi tärni tunnustuse. Inspektorid kogesid restoranis taas loomingulist ja keerukat kokakunsti, mis on täis julgeid maitseid ja detailitäpsust. Sealsele restoranikogemusele panevad ideaalse punkti veetlev teenindus ühes kirgliku sommeljeega. Bib Gourmand: Härg, Mantel ja Korsten, Fellin, Tuljak, Lore Bistroo, NOA Bib Gourmandi tunnustusega tuuakse esile restoranid, mis pakuvad kvaliteetset toitu taskukohase hinnaga. Kõik kuus seni Bib Gourmandiga auhinnatud restorani säilitavad tunnustuse ka 2024. aastal. Need kuus restorani on Viljandis paiknev Fellin, soe ja külalislahke kohvik-bistroo, mis pakub koduseid Euroopa roogasid; ning veel viis Tallinnas asuvat restorani: Härg, lõbus kogu-päeva brasserie, kus mitmed road grillitakse otse süte kohal; Lore Bistroo, kaasaegne sadamaäärne bistroo, mille toidud on inspireeritud omanike toidureisidest; Mantel ja Korsten, mis tegutseb justkui postkaardilt pärinevas Kadrioru majas ja pakub Vahemere-piirkonnast inspireeritud roogasid; NOA, hooajaliste ja kaasaegsete menüüde ning kauni merevaatega restoran; ning Tuljak, klassikalise retrohõngulise välimusega restoran, mille menüüs on loomingulise elemendiga Baltikumi juurtega toidud. Roheline tärn: uue tulijana Kolm Sõsarat Lüllemäel, rohelise tärniga jätkavad Fotografiska ja Soo Varasematel aastatel MICHELINi rohelise tärniga pärjatud Tallinnas paiknev restoran Fotografiska ja Maidlas tegutsev SOO säilitavad oma tunnustuse ka sel aastal. Fotografiska juhindub oma tegevuses jätkusuutlikkuse põhimõtetest, kusjuures nii köögis kui baaris kasutatakse otsast lõpuni ära kogu tooraine. Raplamaal asuv SOO on ümbritsetud metsadest ja soistest maastikest ning restorani üheks põhiväärtuseks on ümbritseva keskkonna hoidmine ja kaitsmine. Just ökoloogilistest kaalutlustest lähtutakse ka igapäevatöös. Uue tulijana valikusse lisandunud restoranile Kolm Sõsarat toob rohelise tärni pühendumine jätkusuutlikkusele. Seda Lõuna-Eestis eraldatud paigas asuvat armsat restorani juhivad kolm õde, kellest igaühel on restoranis oma roll. Köögis loob maitsekooslusi Kirti, teeninduse eest vastutab Triin ning restorani aia eest kannab hoolt Kadri. Mänguline degustatsioonimenüü on just oma piirkonna nägu – kõrge kvaliteediga tooraine pärineb kas restorani aiast, kasvatatakse enda talus või korjatakse ümbruskonna metsadest. Kolme Sõsara suurepärane looduslik mesi tuleb värskena õdede isa lähedalasuvat mesilast. Iga roa serveerimisel jutustatakse ka selle taga olevat lugu, seejuures on selgelt tunda kogu tiimi kirge – iga külalise eest hoolitsetakse parimal võimalikul moel. Kolm Sõsarat on tõeliselt eriline paik, kus MICHELINi inspektorid tajusid kogu tiimi uhkust ja hoolitsust ning üle nelja tunni kestev restoranikogemus möödub kui linnulennul. Neli uut restorani MICHELINi inspektoritel oli hea meel lisada lisaks Kolmele Sõsarale sel aastal Eesti restoranigiidi kolm uut restorani. Tallinnas paiknev ÂME avati eelmise aasta lõpus vanalinna äärel intiimse hõnguga butiikhotellis. Elegantses restoranis kohtuvad vana ja uus: restoranist jookseb läbi ajalooline linnamüür, ent teisalt on sisekujundusel ka kaasaegne noot. Modernsete roogade tuumaks on Prantsuse kokakunst, kuid neis on maitseid kogu maailmast. MICHELINi inspektoritele paistis eriliselt silma kombinatsioonide harmoonilisus, mis andis tunnistust kokkade oskuslikkusest. Tallinnas Kadriorus tegutsev RADIO on mitme MICHELINi inspektori sõnul restoran, mida nad sooviksid ka endi kodutänavaile. Osaliselt veinipood, osaliselt rustikaalne kohvik-bistroo, sellel naabruskonna pärlil on kõigile midagi meelepärast. Restoranis on tõelist bistroohõngu: soovi korral on võimalik einestada sundimatus õhkkonnas mugavatel diivanitel ning hea hinnaga hooajalised toidud sobivad hästi ka jagamiseks. Mõistagi käib iga roaga kaasa ideaalne veinisoovitus. Tallinnas lisandub restoranigiidi valikusse Nok Nok, mis pakub autentseid maitseid Tai köögist. Värsked, särtsakad ja maitseküllased toidud esindavad Tai eri piirkondade maitseid. Kaks ruumikat ja värviliselt dekoreeritud einestusruumi loovad elava õhustiku, soojematel kuudel saavad külalised einestada restorani hooviterrassil. Eriliselt nautisid MICHELINi inspektorid Nok Noki kana-satay’d, rikkalikke karrisid ja maitsvaid desserte. Tõeliseks boonuseks on võimalus proovida laia valikut erinevaid roogasid maitsmismenüüst. MICHELIN Guide Estonia 2024 restoranide täielik valik on saadaval MICHELINi restoranigiidi veebisaidil ja tasuta MICHELIN Guide rakenduses, kus kasutajad saavad restoranidega tutvuda nende asukohtade, kokandusstiilide või muude tunnuste põhjal. Retseptid Lidli menüüst — FOTO: Lidl.ee Sisuturundus Retseptid Lidli menüüst: Tervislik toitumine on lihtsam LIDLi taskukohaste koostisosade ja lihtsate retseptide abil Luksusliku vannitoa planeerimine — FOTO: Vannitubapluss.ee Sisuturundus Luksusliku vannitoa planeerimine hea maitse piirides Tühista Δ Kommenteeri Kommentaarid puuduvad Veego Sisuturundus VEEGO: Uus eestlaste autoportaal saadab hindade ja uudsusega välismaise turuliidri ülevaatusele Parim mahlapress koju või soolaleiva kingituseks — FOTO: Shutterstock.com Sisuturundus Parim mahlapress koju või soolaleiva kingituseks
Retseptid Lidli menüüst — FOTO: Lidl.ee Sisuturundus Retseptid Lidli menüüst: Tervislik toitumine on lihtsam LIDLi taskukohaste koostisosade ja lihtsate retseptide abil
Luksusliku vannitoa planeerimine — FOTO: Vannitubapluss.ee Sisuturundus Luksusliku vannitoa planeerimine hea maitse piirides
Veego Sisuturundus VEEGO: Uus eestlaste autoportaal saadab hindade ja uudsusega välismaise turuliidri ülevaatusele
Parim mahlapress koju või soolaleiva kingituseks — FOTO: Shutterstock.com Sisuturundus Parim mahlapress koju või soolaleiva kingituseks
Tanel Padar — FOTO: TV3 Su nägu kõlab tuttavalt Taas avalikkuse ees! Tanel Padar oma madalhetkest näosaates: olin läbipõlemise äärel
Maribel Vääna — FOTO: Silver SIIlak Ausalt rahast Maribel Vääna modellikarjäärist välismaal: see on kohutavalt raske!
Mariliis Kaer — FOTO: kuvatõmmis Instagramist Seltskond Uhke värk! Noor sisulooja Mariliis Kaer soetas endale sünnipäeva puhul auto
Elina Pähklimägi — FOTO: Erlend Štaub Seltskond Abielulahutus viis Elina Pähklimäe spordini: oli vaja leida koht, et mitte mõtetega hulluks minna