Reklaam sulgub sekundi pärast

Lambaaju ja pullimunandid lõunasöögiks? Eesti noorte seas levib šokeeriv toidutrend

"Pealtnägija"

Angela Absalon
Angela Absalon — FOTO: "Pealtnägija" kuvatõmmis

Ajal, mil veganlusest on saanud mainstream ning lihasöömise kahjulikkusest ja ebaeetilisusest räägitakse sageli, ujub väike kogukond kaasmaalasi täiesti vastuvoolu. Ka Eestis on hakanud levima üksnes loomse toidu söömine ehk karnivoorlus ning on ka väheseid, kes eelistavad looma siseorganeid toorelt süüa.

"Pealtnägija" võttis vaatluse alla noored, kelle toidumenüü koosneb vaid lihast ja loomsetest saadustest.

TikoToki staar ja suunamudija, 22-aastane Angela Absalon õpetab sotsiaalmeedias oma jälgijatele, kuidas süüa pullimunandeid, toorest veisemaksa, neeru ja talleaju ja lambasüda. "Pole üldse paha, lihtsalt liiga pehme. Veidi võine." Toore liha ja siseorganite söömist võib nimetada justkui eraldi peatükiks, mis ajab ka kogenud karnivoorid kahte leeri.

Perearst Le Vallikivi on karnivoorsuse suhtes väga skeptiline. "Ma ei julge küll väga muretut tulevikku erinevate haiguste mõttes prognoosida nendele inimestele."

Angela hakkas enda sõnul karnivoorluse poole minema samm-sammult: koos puuviljade, marjade ja piimatoodetega, mistõttu polnud muutus talle drastiline. "Sa võid esimestel nädalatel seedeprobleeme ja väsimust täheldada. Keha hakkab puhastama ja programmeerib ennast n-ö ümber."

Nii Angela kui 23-aastane eratreener Indra Ottis kannatasid enda sõnul aastaid tõsiste söömishäirete all ja otsisid abi peavoolumeditsiinist, ent tulutult. Siis avastasid nad lihadieedi ehk karnivoorluse. "Mul oli kuu aega ikka väga-väga suur nõrkus. Ma ei jõudnud trennis käia, väsimus. Aga ma olin lihtsalt nii meeleheitel, et lahendust leida oma terviseprobleemidele ja mõtlesin, et kannatan selle ära. Lõpuks jõuadki halvast enesetundest üle ja on nagu uuestisündinud tunne natukene: mõte on palju selgem, energiat palju rohkem, enesetunne muutus heaks, kõhuvalud läksid ära."

Indra ütles, et vahel tekib tal papaia järele suur isu ja seda ta endale sel juhul ka lubab, kuid muud "jama" ta ei söö.

"Pealtnägija" külaskäigul on karnivoorid just turult tulnud. Avanev vaatepilt ei sobi nõrganärvilistele ega kindlasti mitte veganitele.

Indra on olnud karnivoor kaks aastat. Angela veidi üle aasta. Nende kaaslased samuti üle aasta. Kõik kinnitavad, et elu on omandanud täiesti uue kvaliteedi, mida on seni kinnitanud ka vereanalüüsid. "Pealtnägija" palvel noorte lugudega tutvunud perearst Le Vallikivi see lugu aga ei veena.

"Ilmselt sellega ongi nõnda, et inimesed 20ndates võivad endale praktiliselt kõike lubada: ööd ja päevad läbi üleval olemist, valju muusika kuulamist, raju pidutsemist ja ükskõik mis toitumiskstreemsusi praktiliselt. Neid vilju hakatakse ilmselt maitsma ikka aastaid ja aastakümneid hiljem."

Vallikivi sõnul seisneb lihadieedi probleem valgu ja rasva ületarbimises ning süsivesikute puudujäägis. Lisaks kaasneb töötlemata lihaga riski süüa sisse mõni ohtlik bakter. Tänu organismi kohandumisvõimele ei pruugi eriti noored ja tugeva tervisega inimesed aasta või paari jooksul isegi märgata, et välja on kujunemas tõsine terviseprobleem.

"Naiste puhul põiepõletikud, meeste puhul eesnäärmepõletikud. Ka sellised infektsioonid, mis tavaliselt on omased langenud immuunsusega inimestele. Need on vast kõige esmased asjad, millest inimene aru saab, et midagi on teisiti," ütles Vallikivi.

Loe lähemalt SIIT või vaata videost!

Kommentaarid puuduvad