Reklaam sulgub sekundi pärast

Krista jõuluretseptid

JÕULULEIB 200 g juuretist 1 - 1,5 kg rukkijahu 2 tl soola 120 ml Dansuker tumedat suhkrusiirupitvõi 3 spl suhkrut 500 ml vett 200 ml maltoosat (linnaseekstrakti) Pane juuretis 500 ml veega potti ja sega. Lisa sool, siirup või suhkrur ning 200 ml maltoosat. Sega ning lisa jahu. Tainas peaks olema hapukoore paksune. Pane saadud segu neljaks kuni kümneks tunniks käärima. Käärimisest sõltub leiva hapukus ja hilisem kerkimine. Kääritusaeg on möödas, kui segu pealt kergelt mullitab. Lisa osade kaupa jahu ning sega korralikult. Tainas on õige paksusega kui seda on raske segada, puulusikale jääb tainas tombuna külge ning kausis segades ei vaju tainakeerd ära.  Nüüd võta kaks head lusikatäit juuretist järgmiseks leivateoks ja pane karbiga külmkappi hoiule.  Ülejäänud tainale lisa vastavalt soovile erinevaid seemneid, kuivatatud jõhvikaid või hoopis sibulaga praetud suitsusinki. Määri vormid hoolikalt võiga. Ära unusta ka vormi nurki! Täida vormid 3/4 ulatuses tainaga (siis jääb leivale kerkimisruumi) ning silu pealt märja käega. Kata vormid rätikuga ning pane sooja kohta kerkima. Kui tuba on jahe, võid kergitada ka ahjus 35 - 40 kraadi juures. Kui vormid on täis kerkinud on aeg asuda küpsetama.  Pane vormid 250kraadisesse ahju ning küpseta 20 minutit. Seejärel alanda temperatuur 220 kraadini ning küpseta 14 minutit veel. See tehtud, alanda temperatuuri 180 kraadini ja küpseta veel 20 minutit. Küpsetamise ajal niisuta leibu paar korda külma ja märja rätikuga. Kui leib valmis, siis pane ta niiske räti alla tunniks hingama.  Kuuma leiba on võimatu lõigata. Seepärast varu kannatust ja lase tal peaaegu täielikult jahtuda.   JÕULUKRINGEL 550 ml piima 50 g pärmi 3 spl suhkrut 1/2 tl soola 1 spl võid u kg jahu Soojenda piim käesoojaks, sulata või ning lisa piimale. Hõõru pärm suhkruga vedelaks, vala saadud segu piimale. Lisa sool. Kolmes osas sega juurde jahu. Tainas peaks jääma pehme, mõnus ja sile.  Kergita soojas kohas räti all 50 minutit või seni kuni tainakogus on kahekordistunud. Kerkmise ajal valmista täidis. Täidis: 120 g kuivatatud jõhvikaid 120 g kuivatatud aprikoose 120 g tuhksuhkrut 2 munakollast 120 g võid 200 g martsipani 150 g piparkoogitainast Sega ühes kausis jõhvikad munakollase,  60g või ja 60g tuhksuhkruga. Teises kausis sega munakollase, 60 g või ja 60 g tuhksuhkruga tükeldatud aprikoosid.   Rulli kerkinud tainas lauale üheks suureks ruuduks. Lõika see kolmeks ribaks ning laota igale ribale täidist.  Näiteks ühele jõhvikad, teisele aprikoosid ja kolmandale piparkoogitainas. Igale ribale pudista lisaks veel martsipani.  Vooli tainaribad ümber täidise torudeks ning punu kokku nii, et liitekohad jäävad kringli alla.  Määri pealt lahtiklopitud munaga ja lase ahjuplaadil 5 - 10 minutit kerkida. Küpseta 200 kraadi juures 35 - 45 minutit. Küpsetamise ajal määri kringlit pealt sulavõiga.  Valmis kringlit määri korra veel võiga ning pane siis räti alla hingama.  Jahtunud kringlile puista tuhksuhkrut. Head isu!