Toitumisnõustaja gluteeni-ja laktoosivaba dieeti ei soovita: tihti arvatakse, et see on kuidagi tervislikum

gluteen
Foto: 123rf

TV3 Play saates “5 müüti” käis külas toitumisnõustaja Kristin Salupuu, kes tõi päevavalgele tõe selle kohta, kas gluteeni- ja laktoosivaba toitumine on tervislik?

Mõned aastad tagasi muutus väga populaarseks gluteeni- ja laktoosivaba toitumine. Justkui üleöö tembeldati gluteen ja laktoos tervisele kahjulikuks. Seetõttu hakkasid ka poed oma valikusse aina enam gluteeni- ja laktoosivabasid tooteid lisama ning ka restoranid läksid selle trendiga kaasa.

Gluteeni- ja laktoosivaba menüüd toitumisnõustaja aga tavalise inimese puhul tervislikuks tegelikult ei pea.

“Kõik inimesed kindlasti ei pea vältima laktoosi ja gluteeni sisaldavaid toiduaineid. Laktoosi ja gluteeni peaksite ennekõike vältima need inimesed, kellel on nende vastu talumatus,” tõdes Salupuu. 

Naise sõnul võib gluteeni ja laktoosi vältimine pikemas perspektiivis hoopis tervisele kahju teha. “Kui me omal käel kõik laktoosi ja gluteeni sisaldavad toiduained välja jätame, siis me võime jääda ilma päris paljudest vajalikest toitainetest, nagu näiteks piimatoodetes leiduvast kaltsiumist või siis täisteratoodetes leiduvatest B-grupi vitamiinidest, kiudainetest ja nii edasi.” 

“Iseenesest ei tasuks liialdada näiteks saiakestega, mis lisaks gluteenile sisaldavad ka suures koguses suhkrut ja rasva või siis magusate piimatoodete või kondiitritoodetega. mis samamoodi sisaldavad suhkrut ja rasva. Et tihtipeale, kui inimesed just magusatest maiustustest siis loobuvad, siis võibki tekkida tunne, et laktoosi ja gluteeni varjus nende toitumine on muutunud tervislikumaks,” rääkis toitumisnõustaja. 

Vaata lähemalt videost, kas vee tarbimine aitab kaalu langetada ning kuidas süüa süsivesikuid nii, et kaal tõusma ei hakkaks:

Kommentaarid puuduvad