Reklaam sulgub sekundi pärast

Kas oled külastanud? Vaata, millised Eesti restoranid pälvisid ihaldatud Michelini tärni

Restoran 180°, vasakul peakokk Matthias Diether, paremal omanik Sten Sarap
Restoran 180°, vasakul peakokk Matthias Diether, paremal omanik Sten Sarap — FOTO: Jaanus Lensment/Delfi Meedia

Tänast päeva võib kutsuda ka gastronoomia pidupäevaks, sest Michelin Guide Estonia väljaanne kuulutas välja 34 restorani, mida pärjati vingete tunnustustega. Esmakordselt on Eestis ka restoran, mis on kahe Michelini tärni uhke omanik ja selleks on 180° by Matthias Diether.

Tunnustusi jagati palju - anti välja kuus Bib Gourmands tunnustust, mille hulka lisandus sel aastal ka uus restoran ning Michelini rohelise tärni tunnustuse sai kaks restorani, millest üks oli samuti uus tulija.

Michelini restoranigiidide rahvusvaheline direktor Gwendal Poullennec sõnas, et tänu eelmise aasta avaväljaandele avastab üha rohkem inimesi peidetud aardeks peetud Eesti kulinaarset maastikku. ,,Ja meil on hea meel, et teine väljaanne uuendab ja laiendab algset valikut. Riigis on väga ahvatlev valik erinevatest restoranidest ja siin võib kiidelda paljude oskuslike ja ambitsioonikate kokkadega, kes kasutavad kohalikku toodangut täiel määral. Praegu on suurepärane aeg neid restorane külastada, saamaks osa mitmekesisest ja kasvavast gastronoomilisest maastikust, mille kvaliteedimärgiks on restorani 180° by Matthias Diether tunnustamine.“ 

Selle aasta tähtsaim sündmus ongi stiilse Tallinna restorani 180° by Matthias Diether tunnustuse viimine ühelt Michelini tärnilt kahele tärnile. Michelini restoranigiidi inspektoritele avaldas eriti muljet toiduvalmistamise keerukus, aga ka see, kuidas erinevad elemendid ülimalt hästi koos toimisid.Lisaks säilitab peakokast omaniku Tõnis Siiguri juhitav NOA Chef’s Hall Tallinnas ühe Michelini tärni tunnustuse. 

Vaata ka "Seitsmeste" videolugu!

Bib Gourmand tunnustus antakse välja restoranidele, mis pakuvad väga head toitu mõõduka hinnaga. Esmakordselt pälvis tunnustuse restoran Tuljak. Tuljak liitub viie varasema Bib Gourmandi restoraniga, mis kõik säilitavad oma tunnustuse selle aasta väljaandes: soe ja külalislahke kohvik-bistroo Fellin Viljandis ja veel neli söögikohta Tallinnas: Härg, Lore Bistroo, Mantel ja Korsten ning NOA. ​Lisaks restorani valikule andis Michelini restoranigiid välja ka noore koka preemia, mille päris Daanius Aas Soo restoranist. 

Eesti restoranide valiku koostavad Michelini restoranigiidi täiskohaga inspektorid, kelle soovitused põhinevad anonüümsetel lõuna- ja õhtusöökidel. 

Kaks tärni: 180° by Matthias Diether

Üks tärn: Noa Chef`s Hall

Bib Gourmand: Härg, Mantel ja Korsten, Tuljak, NOA, Fellin, Lore Bistroo

Roheline tärn: Fotografiska, Soo

Michelin märkis uute tulijatena ära ka: Art Priori, Barbarea, Rado, Alexander

Eelmisest aastast jäid nimekirja:

38, Tallinn
Cru, Tallinn
Fii, Tartu
Gianni, Tallinn
Hõlm, Tartu
Horisont, Tallinn
Joyce, Tartu
Lahepere Villa, Kloogaranna
Lee, Tallinn
Mere 38, Võsu
Mon Repos, Tallinn
Moon, Tallinn
Paju Villa, Tallinn
Pull, Tallinn
Puri, Tallinn
R14, Tallinn
Rado, Tallinn
SMAK, Tallinn
Tchaikovsky, Tallinn
Wicca, Laulasmaa

Noor peakokk 2023: Daanius Aas, Soo. Daanius Aas töötab üksi, valmistades toitu viiele laudkonnale intiimses restoranis, mis on osa Maidla Nature Resortist. Tema tugev jätkusuutlikkuse eetos on teeninud restoranile Michelini rohelise tärni, mis koos kohaliku toodangu eest seismise ning loomingulise, kuid tasakaalustatud toiduvalmistamisega teeb temast suurepärase Eesti köögi saadiku.

Kommentaarid puuduvad