Reklaam sulgub sekundi pärast

Proovi järgi! Joel Ostrati uued ja maitsvad retseptid viivad maitserännakule ümber maailma

Joel Ostrat
Joel Ostrat — FOTO: TV3

Kevade üks kõige meeleolukamaid kulinaarseid reise jõuab täna õhtul lõpule! Kojujõudnud Joel Ostrat kutsub kokku kõik reisikaaslased, et katsetada uute maitsete ja värskelt omandatud oskustega ka suurema publiku ees. Toome teieni ka kõik saates olnud retseptid, et saaksid ka ise neid kodus järele proovida!

Kõik kogused on mõeldud neljale sööjale.

FAGOTTINI

  • krevett / oliiviõli / fenkol / demi-glace kaste
  • 500 g nisujahu
  • 5 tk muna
  • 50 g puhastatud krevetid
  • 50 g Ricotta juust
  • 10 g murulauku
  • natuke riivitud sidrunikoort
  • 2 küüslauguküünt
  • 1-2 tk šalottsibul
  • pool fenkolit
  • 100 ml Demi-Glace kaste
  • Extra Virgin oliiviõli
  • sool, pipar
  • maitseõli
  • rohelised võrsed kaunistuseks
  • värsked herned serveerimiseks
  • parmesani (riivi roale peale)

Valmista taigen, segades kokku jahu ja munad, lisa ka natuke oliiviõli. Rulli taigen õhukeseks. 

Valmista täidis. Tükelda krevetid  väikesteks kuubikuteks. Sega seejärel kõik komponendid omavahel kokku: krevett, Ricotta juust, tükeldatud murulauk, riivitud sidrunikoor, sool, pipar. Tükelda küüslauk, fenkol ja sibul ning kuumuta õlis madalal kuumusel, kuni sibul, fenkol ja küüslauk on klaasjas. Jahuta ja sega massi. 

Lõika taignast lõikuriga 8x8 cm ruudukujulised plaadid. Täida tainas seguga (hea on kasutada tordipritsi) ja vormi sõrmedega, tuues kõik otsad keskele kokku. Ääred tee taignal veega märjaks, siis kleepub kenasti kokku.

Küpseta fagottinid keevas vees u 3-4 min, serveeri kuumalt koos Demi-Glace kastmega. Kaunista roheliste võrsete ja värskete hernestega!

Kaunistuseks jätame kõigile vabad käed, meie tegime sidrunipärlid, kuivatatud musta oliivi puru. 

FOCACCIA

tomat / või / rosmariin

  • 900 g jahu
  • 100 ml päevalilleõli
  • 10 g kuivpärm
  • soola
  • 450 g leiget vett
  • 15 g suhkur
  • 10 g kuivatatud oreganot ja rosmariini (tee segu või kasuta enda lemmikürti)
  • 4 tk kirsstomat
  • võid vormide määrimiseks

Sega taignasegajaga komponendid (jahu, kuivpärm, suhkur, pipar, vesi, rosmariin ja oregano) omavahel kokku. Alles viimasena lisa sool. Lase valmis taignal kerkida toa soojas u 2 tundi. Kaalu taignast välja 100-grammised kuklid. Rulli portsjonisse 5 väikest palli ning aseta need õli ja võiga määritud vormidesse üheks kukliks kokku nagu lill. Pintselda õliga pealt, lisa lahtilõigatud kirsstomat kukli keskele ja tee teine kergitus 40 C juures niiskes ahjus. Küpseta kukkel pärast teist kergitust (pintselda muna-vee seguga enne ahju asetamist) 200 C juures 10-12 minutit, kuni kukkel on pealt kuldpruun. Enne ahju panemist raputa peale rosmariini oksakesi.

Serveeri soojalt!

 

DOLMA

kapsas / kanakreem / seesam / jogurt

  • 1 pea varajast kapsast
  • 200 g kanahakkliha
  • 50 g tomatipasta
  • 30g seller
  • natuke värsket tšillit
  • natuke peterselli
  • 1 terve sibul
  • 3 küüslauguküünt
  • 150 g Kreeka jogurt
  • Extra Virgin oliiviõli
  • maitse järgi pipart, soola
  • rohelisi võrseid kaunistuseks
  • mustad ja valged seesamiseemned kaunistuseks
  • kirsstomateid kaunistuseks või tomatisalsa 

Sega kokku täidis: kanahakkliha, maitseained, sibul, küüslauk, petersell, seller, tšilli (väikeseks tükeldatud). 

Lase suures potis vesi keema, kasta kapsaleht 30 sekundiks keevasse vette ja seejärel jahuta kohe jäävees (kapsaleht saavutab pehme tekstuuri ja oma erksa värvi). 

Täida kapsaleht täidisega, rulli ilusaks dolmaks ning küpseta 100 kraadi juures  aurukapis 15 min (aurukapi puudumisel küpseta 130 kraadi juures pöörleva õhuga ahjus, aseta ahju põhja soe vesi metall nõuga. Küpsetusaeg topelt ehk umbes 25 min).

Serveeri maitsestamata jogurti, oliiviõli ja röstitud seesamiseemnetega ja viiludeks lõigatud kirsstomatiga. 

 

KEBAB

lambaliha / tomat / koriander 

  • 600 g lambahakkliha
  • 2 sibul
  • 3 küünt küüslauku
  • üks pott koriandrit
  • 1 terve tomat
  • 1 tl jahvatatud paprika
  • 0,5 tl jahvatatud köömned
  • 10 g tšilli
  • maitse järgi sool, pipar
  • 300 g Kreeka jogurt
  • oliiviõli
  • 1 terve marineeritud kurk
  • 1 marineeritud tomat
  • värsked ürdid (näiteks petersell, koriander)

Sega kokku hakkliha, maitseained (sool, pipar, paprika, köömned), lisa hakitud koriander, hakitud tomat, hakitud sibul, (pressitud) küüslauk, tšilli.

Sega mass kokku ja lase sel seista u 1 h, et maitsed liha sisse läheks. Anna kebabile kuju ja küpseta grillil, ahjus või pannil, küpsetades igast küljest u 4 min, kokku 12 min (150 g kebabi puhul).  

Serveeri kebab Kreeka jogurtiga (lisa soovi korral sool, pipar).

Tee marineeritud tomatist, marineeritud kurgist, sibulast salat. Lisa koriander ja/või petersell ja serveeri sellega kebab.

Raputa peale ilusaid rohelisi võrseid!

 

SÜTLAC

kataifi / pistaatsia / riis / marjad

  • 100 g pudruriis
  • 200 ml 35% rõõsk koor
  • 200 ml piim
  • 200 ml Tere kaerapiim
  • 1-2 tl vanillisuhkur
  • 100 g suhkur
  • 2 tk munakollane
  • natuke soola
  • natuke riivitud apelsinikoort
  • natuke riivitud sidrunikoort
  • 1 tl kaneel
  • serveerimiseks vaarikaid ja mustikaid
  • pistaatsia (tee uhmris pähklipuru, ehk väiksemaks)

Valmistamine: Pane riis koos veega suurde potti (et vesi kataks riisi). Kuumuta keemiseni ning keeda tasasel tulel 8 minutit, kuni vesi on riisi sisse imendunud. Lisa piim ning hauta hästi tasasel tulel 30-40 minutit, kuni riis on täiesti pehme, aga puder ikka veel üsna vedel. Sega aeg-ajalt puulusikaga, et riis põhja ei kõrbeks. Lisa suhkur ja sega, kuni suhkur on lahustunud. Tõsta pott tulelt. Kui kasutad vaniljeekstrakti, siis lisa see koos suhkruga.

Klopi munakollased kausis lahti, sega juurde kulbitäis kuuma riisiputru. Kalla saadud segu tagasi riisipudru hulka, segades hoolega, kuni pudruvedelik pakseneb ja muutub kreemjaks. Ära enam keeda, sest munakollased hüübivad!
Riisipuding vala vormidesse ja küpseta vesivannil (vormid on kolmveerandi ulatuses vee sees ja pealt kaetud toidukilega) 160 kraadi juures 1 tund ja 30 min. Seejärel võta ahjust välja, jahuta ning aseta külmkappi tahenema. Pärast 3-4 tundi jahtumist võid juba serveerida.

Küpseta riisipudingule peale kataifi taignast krõbe kiht. Selleks aseta kataifi taigen 180-kraadisesse õlisse 45 sekundiks kuni 1 minutiks. Serveeri krõbedik pudingu peal ning lisa marjad.

Kõige tipuks raputa peale purustatud pistaatsiapähkel ning kaunista lille või ürdioksaga.

Kommentaarid puuduvad