Reklaam sulgub sekundi pärast

Retseptid – šokolaadikoogid

„Eesti parim pagar“ kolmas osa keskendus šokolaadile! Võistlejate küpsetis pidi sisaldama kahte erinevat sorti šokolaadi. Tehniliseks ülesandeks oli saiavorm. Päeva parimaks tunnustati 17-aastane multitalent Patrik ja koju saadeti koduperenaine Kaja. Kohtunikeks olid Ants Uustalu, Angeelika Kang-Osula ning Imre Kose. Antsu soov pagaritele oli, et šokolaad poleks küpsetistes liiga magus ning Angeelika ootas samuti balansis maitseid, mitte lääget maiust. Triin võttis plaani keeruka marmorkoogi, Stan browniepõhja ja sidruninüansiga toorjuustukoogi, mis kaunistatud roosimoosiga, Patrik lahtise šokolaadipiruka, Kaja kahe erineva kreemiga šokolaadikoogi, Jüri möllas Vana Tallinna likööri, šokolaadi ning toorjuustuga, Marleen šokolaadiküpsistega, Getter plaanis teha kahe šokolaadi fondanti vaarikakastmega, Kristiina aga hakkas valmistama luksuslikke roosivee tassikooke. Rauno kindla peale välja ei läinud, vaid riskis keeruka ja ajamahuka šokolaadivahukoogiga. Jüri aga unustas ahju sisse panna ning hakkama tuli saada oluliselt vähesema ajaga. Koogid rohkem või vähem valmis, saabus kohtunikel hindamisaeg. Triinu sai kiita keedukreemi ja tumeda šokolaadi maitsva kombineerimise eest kuid üldtulemus oli igavavõitu. Marleeni küpsised olid esialgu küll kui vabrikust tulnud – välimuselt identsed ja perfektsed, aga kuivad ja puised. Rauno šokolaadililleline kook oli mõnusalt mõrkjas ja hea, kuid mousse ebaõnnestus täielikult. Leige ahjuga toimetanud Jüri kartis hirmsasti läbikukkumist, kuid õnneks oli teose maitse suurepärane! Stanislav sai hästi hakkama kapriisse roosimoosi kasutamisega. Alari hinnangul suisa parim šokolaadikook, mis ta söönud on. Getteri koogid olid veidi magusad, kuigi vaarikas andis vajaliku särtsu. Kookide konsistents oli aga täiuslik - Imre Kose sõnul suisa restoranivääriline magustoit. Kaja katris, et kook tuleb lääge, tuli aga hoopis soodane. Triin sai kiita töö keerukusastme eest. Kristiina serveeris aga suisa kunstiteose. Uuendusliku teose, mis rõõmustab omapära, maitse ja välimusega. Koolipoiss Patriku piruka puhul sai kiita krõbe ja mure põhi. Angeelika hindas tööd hindele 5+. Tehniliseks ülesandeks oli sel korral saiavorm! Seda magustoitu olid telgis paljud küll söönud, kuid valmistanud polnud keegi. Triinul kees piim üle, kuid see polnud veel kõik – ta kasutas ka kogu suhkru kastme sees ära ja peale puistamiseks ei jäänudki midagi! Saiavormide hindamisel moodustus järgmine pingerida: kaheksandale kohale maandus suure kolinaga saarlane Kaja, seitsmendale üliõpilane Triin, kuuendale programmeerija Getter, viiendale maamees Jüri. Kõige lähemale Angeelika saiavormile sai Stanislav. Saiavormide meistrivõistluste üldvõidu viis koju Patrik. Päeva parimaks saigi sel korral Patrik ning koju läks soodamaitselise koogi ja rasvanüansiga saiavormi autor Kaja.   Getter: 50/50 – Kahe šokolaadi fondant vaarikakastmega Valge šokolaadi täidis:   0,5 dl 35%-list koort 150 g valget šokolaadi 1 tl looduslikku piparmündiekstrakti  170 g tumedat šokolaadi 150 g võid 160 g suhkrut 75 g nisujahu 4 suurt muna 3 tl kakaopulbrit veidi võid vormide määrimiseks   tuhksuhkrut kümmekond värkset vaarikat   Vaarikakaste: 200 ml värskeid vaarikaid 2 spl suhkrut Natuke vett    Kõigepealt valmista valge šokolaadi täidis. Selleks tükelda valge šokolaad. Kuumuta kastrulis koor peaaegu keemiseni ja lisa valge šokolaad. Kuumuta segades, kuni šokolaad on sulanud. Maitsesta mündiekstraktiga. Tõsta seniks, kuni teed muid ettevalmistusi, külmkappi. Edasi tükelda tume šokolaad ja või. Tõsta jälle kastrul tulele ja sulata selles või koos šokolaadiga. Kohe, kui šokolaad on sulanud, tõsta tulelt ja jäta ootele. Vahusta munad suhkruga pehmeks vahuks. Tulemus ei pea päris valge ja kohev olema, pigem selline “poolvaht”. Lisa šokolaadi-võisegu, sega läbi. Raputa ühtlase kihina peale jahu. Sega suure lusika või spaatliga alt tainast üles tõstes õrnalt läbi. Nüüd on aeg ette valmistada vormid. Määri vormid seestpoolt võiga. Tõsta igasse vormi pool teelusikatäit kakaopulbrit. Vorme keerutades katsu saada see võimalikult ühtlase kihina põhja ja külgedele.  Tõsta igasse vormi u 1,5 sl fondanti segu. Ära peaks kuluma selle kogusest kusagil pool. Vormi valge šokolaadi massist kuus vabakujulist pallikest ja tõsta need vormi. Kata ülejäänud tumeda šokolaadi seguga. Tõsta täidetud vormid ahjuplaadile. Küpseta eelkuumutatud ahjus 160 kraadi juures (pöördõhk) 15-20 minutit v kuni küpsed.   Jüri: Toorjuustu-šokolaadikook 24 cm vormi jaoks:   150 g võid 150 g tumedat šokolaadi (70% kakao) 200 g toorjuustu 3 muna 2,5-3 dl suhkrut + 2 sl toorjuustusegusse 2 sl likööri "Vana Tallinn" 200 g valget šokolaadi (tahvlišokolaad) 2 dl nisujahu vormi määrimiseks natuke võid küpsetuspaberit Valmistamine: Või sulatada, lisada sinna hakitud tume šokolaad ja segades sulatada see seal. Jahutada. Toorjuust segada 1 munakollase, likööri ja 2 sl suhkruga, panna kõrvale. Vahustada 2 muna, 1 munavalge ja suhkur, lisada sellele jahtunud šokolaadisegu. Valge šokolaad tükeldada üsna jämedalt, kuna see peab peale küpsetamist sees näha olema. Lisada see koos jahuga taignale. Taigen valada küpsetuspaberiga kaetud ja määritud külgedega lahtikäivasse koogivormi. Peale panna toorjuustusegust tupsud, segada need vaba käega kergelt šokolaaditaignaga, nt kahvli abil. Küpsetada 175*C 25-30 minutit. Tikuproov! Peab jääma mõnusalt niiske seest, mitte üle küpsetada. Kaunistuseks söödavad lilled: roos, aedkannike, punane jänesekapsas, begoonia.   Kristiina: Roosivee tassikoogid Koostisosad Tassikook: 225 g kõrgemat sorti nisujahu 170 g võid 85 g mõru kakaod 2 tl küpsetuspulbrit 1tl soola 50 g suhkrut 50 g pruuni suhkrut 250 g petti 150 g 10% hapukoort 3 spl kohvivedelikku 2L muna 20 g vanilisuhkrut Toorjuustukreem: 300 g mascarpone toorjuustu 300 ml vahukoort 200 g valget küpsetusšokolaadi 3 tl roosivett 2 spl suhkrut Kaunistamiseks: Eesti roosi õielehed 50 g valget ja 50 g tumedat 70% šokolaadi Valmistamine: Panna ahi sooja 180-kraadile ning täita 12 muffinivormi paberkorvikestega. Ühes kausis segada jahu, kakao, küpsetuspulber ning sool. Jätta kauss kõrvale. Teises kausis segada vispliga keefir, hapukoor ning kohv ja asetada kõrvale. Sulatada või ning valada see kombaini kaussi. Vahustada või suhkruga. Lisada ükshaaval munad ning viimasena vanillisuhkur. Panna kombain kõige madalamale võimsusele ning vaheldumisi valada veerandi kaupa vedel segu ning jahusegu. Lõpeta segamist käsitsi spaatliga. Jagada taigen vormidesse ning küpsetada 180 kraadi juures umbes 30 minutit. Kui koogid on valmis, lülitada ahi välja ning asetada roosiõielehed küpsetspaberil ahju kuivama u 10min. Toorjuustukreemi jaoks aseta valge šokolaad vesivannile sulama. Samal ajal vahustada vahukoor suhkruga tugevamaks vahuks. Seejärel lisada mascarpone kreem ning hiljem sulanud šokolaad. Kui segu on ühtlane, segada sisse ka roosivesi. Asetada kreem külmkappi tahenema ning seni uuristada kookidesse augud. Kreemipritsiga jaotada kreem koogikestele. Kaunistada purustatud roosiõitega.   Marleen: Kihiline šokolaadiküpsis Tumeda šokolaadi küpsis: 150 g tumedat šokolaadi 60 g võid 1 muna 120 g suhkrut 1 tl vaniljeekstrakti 80 g nisujahu 30 g magustamata kakaopulbrit 1/2 tl soola 1/2 tl söögisoodat Valge šokolaadi küpsis: 250 g nisujahu 1/2 tl söögisoodat 1/2 tl küpsetuspulbrit 1/2 tl soola 60 g toasooja võid 100 g pruuni suhkrut 50 g valget suhkrut 1 muna 1 tl vaniljeekstrakti 40 g kookoshelbeid 60 g makadaamia pähkleid 90 g valget šokolaadi Kahe küpsise vahele valge šokolaad: 100 g Kaunistuseks aedkannikesed minibegooniad (heleroosad/valged) kortslehe õied hapuoblikaõied. Royal icingu kaunistused: 250 g tuhksuhkrut 1/2 munavalget 1 tl sidrunimahla Töökäik: (Tum. šok. küpsis) 1. Eelsoojenda ahi 165 kraadini. 2. Sega kausis jahu, kakaopulber, söögisooda ja sool. 3. Sulata või ja 100 g šokolaadi vesivannil. Eemalda kuumuselt ja lisa vaniljeekstrakt. 4. Köögimiksris sega muna ja suhkur. Vahusta 3 minutit, kuni segu läheb heledamaks ja vahtu. Lisa šokolaadisegu. 5. Lisa jahusegu. Mikserda, kuni see on segunenud. 6. Lisa ülejäänud tume šokolaad. 7. Pane küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile 1 spl suurused taignatükid, iga tükk eelmisest vähemalt 4 cm kaugusel. 8. Küpseta 13 minutit. Lase küpsistel jahtuda. (Valge šokolaadi küpsis) 1. Eelsoojenda ahi 180 kraadini. 2. Sega kokku jahu, söögisooda, küpsetuspulber ja sool. 3. Vahusta eraldi kausis toasoe või, pruun suhkur ja valge suhkur. Lisa muna. 4. Sega võisegu hulka vaniljeekstrakt ja kookos. 5. Lisa kuivained võisegu hulka, kuni segu on ühtlane. 6. Sega õrnalt hulka väikesed valge šokolaadi ja makadaamiapähkli tükid. 7. Pane segu ühtlaste tükkidena küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. 8. Küpseta 8 minutit, või nii kaua, kuni küpsise ääred hakkavad pruunistuma. 9. Lase jahtuda. * Kleebi küpsised omavahel sulatatud valge šokolaadiga. ** Küpsiste ahjusoleku ajal sega kokku royal icing, pritsi nr.1 ümara otsikuga küpsetuspaberil kaunistused. Kinnita need küpsiste äärde. -Kaunista küpsised pealt lilledega. Kinnita need šokolaadiga.   Patrik: Marja-šokolaadipirukas Põhi: 2,5 dl jahu 0,25 tl soola 75 g võid 2 sl külma vett Täidis: 150 g tumedat šokolaadi 150 g valget šokolaadi 1,5 sl võid 400 g toorjuustu 1 dl tuhksuhkrut 250 g värskeid maasikaid 150 g värskeid mustikaid 500 g värskeid vaarikaid Söödavaid lilli (nt roosiõied, võõrasema õied) Valmistamine: Mõõda jahu ja sool kaussi, lisa tükeldatud külm või. Lisa külm vesi ja mätsi kätega tainaks. Suru tainas 24 cm pirukavormi põhja ja äärtele. Torka põhi kahvliga läbi ja küpseta 220-kraadises ahjus 20-25 minutit nii, et põhi oleks kuldne. Kui tuleb ahjust välja, lase jahtuda. Sulata samaaegselt kahes kastrulis šokolaadid (ühes valge, teises tume) ja või (kõik täidise kogused, või, toorjuust ja tuhksuhkur tee pooleks), sega hulka toorjuust. Kuumuta segades, kuni ained on hästi segunenud. Mõlemaid segusid tuleb pidevalt segada! Tõsta tulelt ja sõelu hulka tuhksuhkur mõlemale. Pane põhjale ühtlane kiht 300 g vaarikatest tehtud toormoosi. Vala põhjale kordamööda väikeste rõngastena valget ja tumedat segu, et jääksid visuaalselt ilusad kettad. Tõmba 8 kiirt noaga keskelt ääreni ühtlaste vahedega. Pane külma ja lase tahkuda. Tõsta marjad ja lilled täidisele ning alusta serveerimist.   Rauno: šokolaadi moussei kook Põhi: 115 gr 82% võid 165 gr Demerara või rafineerimata roosuhkurt 65 gr kakaod 1 tl lahustuvat espresso pulbrit 2 muna 60 gr sulatatud tumedat šokolaadi 225 gr nisujahu 1 tl küpsetuspulbrit ¾ tl soodat ¼ tl himaalaja soola 50 ml vett 50 ml piima Pihustatavat margariini Valge vaht: 2 lehte želatiini 120 ml mandlipiima 170 gr kvaliteetset valget šokolaadi 300 ml vahukoort 3 talumuna munavalget 60 gr Demerara või rafineerimata roosuhkurt Tume ganache: 300 gr kvaliteetset tumedat (70%) šokolaadi 200 ml vahukoort 30 gr võid 60 gr Demerara või rafineerimata roosuhkurt Kaunistuseks: Värskeid rukkililli kuivatatud rukkililli 100 gr suhkrut mõned murelid Vaja läheb: pooles suuruses kandilist sügavat ahjupanni, 8 cm diam. koogisilindreid ilma põhjata, küpsetuspaberit, miksrit, väiksemaid kausse, tordipritsi, kastrulit, serveeriks lõikelaual.   Stanislav: Mandli-toorjuustu browni kook  Koogipõhi: 200 g tumedat šokolaadi, Bitter 70% 100 g toasooja võid 100 g valget suhkrut 4 muna – L suurus 100 g valget tükeldatud šokolaadi 180 g mandlijahu Valmistamine: Tükelda tume šokolaad ja lisa sinna või. Soojenda pliidil tasasel tulel kuni on sulanud. Lisada suhkur ja üks haaval munad (samal ajal segades). Võta segu tulelt maha. Seejärel lisada tükeldatud valge šokolaad ja mandlijahu. Kallata mass lahtikäivasse koogivormi (läbimõõt 22cm) Koogitäidis: 400 g toasooja toorjuustu 100 g 30% hapukoort 2 muna 80 g valget suhkrut 20 g vaniljesuhkrut 2 spl värskelt pressitud sidrunimahla 1 keskmise suurusega sidruni koor 200 g roosimoosi Valmistamine: Segada kõik koostised mikseriga kokku ja lisada koogivormi. Vajadusel soojenda roosimoos (vedeldada või paksendada!). Tõsta roosimoos tordipritsi (väikse ümara avaga prits). Tee koogile moosi täpid liikudes väljapoolt sisse. Võta hambaork ja tõmba ringi keskelt läbi südame tegemiseks. Aseta koos koogiga ahju ka veenõu või pane kook koguni veevanni sisse küpsema, kattes selle põhja, pealt ja servad enne hoolikalt fooliumiga. Ahi eelsoojendada 180C. Hoida ahjus ~30min. Ava ahjuuks ja lase koogil jahtuda.   Triin: Marmorkook vaarikamoosi, toorjuustukreemi ja šokolaadiglasuuriga Valge šokolaadi põhi:  25 g võid 50 g valge küpsetusšokolaad 2 muna 0,5 dl suhkur 1 dl nisujahu 1 tl küpsetuspulber 1dl piima Tumeda šokolaadi põhi: 25 g võid 50g tumedat küpsetusšokolaadi 2 muna 0,5dl suhkrut 1dl nisujahu 1 tl küpsetuspulbrit 1dl piima Kreem: 200g toorjuust 100g valge šokolaad vahele vaarika toormoos Glasuur: 200 g tume šokolaad 2 sl võid Kaunistuseks: söödavaid lilli (sarvkannikesed, väiksemaid valgeid roosiõisi VÕI rukkililled, viljapead, saialilled) 5 ümaramat maasikat   Valmistamine: Valge taina jaoks sulatatakse potis või ja segatakse sisse hakitud valge šokolaad. Munad mikserdatakse suhkruga heledaks vahuks, segatakse sisse küpsetuspulbriga segatud jahu ja šokolaadisegu, lisatakse piim. Tumeda taina jaoks on töökäik sama, lihtsalt tumeda šokolaadiga. Küpsetatakse ahjus 175 kraadi juures 30 minutit, hiljem lõigatakse kaheks kihiks. Kreemi jaoks vahustatakse toorjuust ning segatakse sulatatud valge šokolaadiga, veidi šokolaadi jääb kaunistamiseks. Glasuuri jaoks sulatatakse tume šokolaad koos võiga. Kook pannakse kokku järgmiselt: alumisele põhjakihile määritakse toorjuustukreem, peale vaarikamoos, millele asetatakse teine põhjakiht. See kaetakse glasuuriga, lisaks kaunistatakse sulatatud valge šokolaadiga, maasikatest tehtud rooside ja erinevate lilledega.   Triinu: šokolaadikook Koogile: 220 g jahu 2 tl küpsetuspulbrit 1/4 tl soola 140 g võid (toatemperatuuril) 200 g suhkur 3 tk muna 1 tk munavalge (toatemperatuuril) 1 spl vanillisuhkur 175 g hapupiima Tumeda sokolaadi kreem: 460 g piima 4 tk munakollast suhkur 3 spl maisitärklist 1/4 tl soola 200 g tumedat šokolaadi 36 g võid (toatemperatuuril) Valge šokolaadi kreem: 150 g valget šokolaadi 300 g Philadelphia toorjuustu 50 g võid 120 tuhksuhkur 1 tl vanillisuhkur Valmistamine: 1.     Kuumuta ahi 180 C ja pöördõhuga küpsetamine 2.     Sega jahu, küpsetuspulber ja sool suures kausis 3.     Vahusta toasoe või väga pehmeks, lisa suhkur ja vahusta  veel 3 minutit 4.     Lisa ükshaaval munad ja munavalge, sega korralikult. 5.     Lisa vanillisuhkur ja sega veel. 6.     Mikseri madalal kiirusel lisa vaheldumisi jahusegu ja hapupiim 7.     Jaga tainas kahe vormi vahel ning küpseta 25-30  minutit. 8.     Lase jahtuda   Tume kreem 1.     Pane piim potti ja lase keema tõusta 2.     Sega munakollased suhkru, tärklise ja soolaga 3.     Vala umbes 1/4 kuumast piimast munasegu hulka, väldi tükkide tekkimist 4.     Lisa kogu piim ja sega kogu aeg 5.     Lase piimal ja munasegul keema tõusta kogu aeg segades- keeda ca 1 min 6.     Lisa šokolaad, sega ja sulata šokolaad. Lase seisat 5 minutit 7.     Lisa või ja sega 8.     Pane kreemi vastu tükk toidukilet ja jahuta kreem   Valge kreem 1.     Mikserda toorjuust ja või 2.     Sulata valge šokolaad ja lase pisut jahtuda. 3.     Lisa toorjuustu ja või segule šokolaad, tuhksuhkur ja vanillisuhkur mikserda kuni kreem on kohev.   KOOGI KOKKUPANEK 1.     Lõika koogipõhjad kaheks. 2.     Pane ühele põhjale tume šokolaadikreem 3.     Pane järgmisele kihile valge šokolaadikreem 4.     Pane kolmandale kihile tume šokolaadikreem 5.     Neljandale kihile ja kogu koogi ümber valge šokolaadikreem 6.     Kaunista kook suhkrustatud õitega (munavalge+peensuhkur) Saade on järelvaadatav SIIT!