Reklaam sulgub sekundi pärast

Retseptid – naaberriikide maiuspalad

Mida siis naabrite küpsetistest valiti? Otsekui pühendusega Soome 100. sünnipäevale, tuli enamik küpsetisi just põhjanaabrite köögist. Rauno valmistas Karjala pirukaid munavõiga. Neid olevat ta sada korda söönud. Tulemus oli kohtunike hinnangul väga hea. Maitsev, krõbe ja ilus! Marleen valmistas Soomest pärit kuningannakooki marjade ja vanillikreemiga. Tulemus oli Mart Sanderi jaoks liiga saiane, aga Angeelika kiitis. Jüri valmistas Soome mustikapirukat toorjuustu ja kaerahelvestega. Jüri ise oli tulemusega rahul, aga Antsule meenutas kook pigem kaerahelbeputru. Patrikul oli plaanis Brita kook Rootsist, millele lisasid särtsu maasikad. Mart Sanderile tulemus väga meeldis. Getteril oli samuti kavas Brita kook, aga tema kasutas vaarikaid. Angeelikale meeldis Patriku oma rohkem, Antsule Getteri oma - seega viik selles minilahingus! Triinu küpsetas Taani leivakooki mustsõstarde ja pähklitega. Ants, kes ootas üllatusi oli tulemusega väga rahul. Sanderile meenutas kook välimuselt küll kardetud rosoljet, aga maitse oli hea. Triin tegi Soomest pärit aleksandrikooki vaarika toormoosiga. Tegu on Triinu isikliku suure lemmikuga. Kook tuli kohutavalt magus, aga selline ta Angeelika sõnul olema peabki. Vene juurtega Stanislav tegi šokolaadipannkookide ja kohupiimaga torti. Antud ajalimiidi sees oli see julge ettevõtmine, mis end igati õigustas. Tulemus oli kohtunike sõnul fantastiline!   Kristiina küpsetas Rootsi kaneelirullid ja oli veendunud, et neid armastavad kõik! Kohtunikud leidsid, et Kristiina oleks saanud paremini. Maitset oli vähe. Tehniliseks ülesandeks oli sel korral Taani saiake. See on lehttainasaiake, mis kujundatud teatud kindlal moel. Osalejaile oli tegu täieliku üllatusega. Kuigi tegu pole keeruka maiusega, eeldas see eelteadmisi, mida osalejail sel korral just ülearu polnud. Erinevaid täidiseid sisaldavad saiakesed said vandesõnade saatel valmis ning taanlaste saiake sai palju erinevaid tõlgendusi. Kohtunikud pidid maitsma suisa 27 magusat küpsetist, aga pingerida sai viimaks siiski paika: Üheksas koht ning täielik läbikukkumine - Patrik, kaheksas koht Stanislav, kes kohvikus saiakeste poole ei vaatagi, seitsmes - Kristiina. Kuuendale kohale platseerusid maamees Jüri saiakesed, viiendale jumestaja Rauno omad ja neljandale müügijuht Triinu küpsetised. Kolmanda koha pälvis Getter, teise Triinu ja üllatuslikult esimene pesamuna Marleen. Päeva parimaks sai Marleen, koju ei saadetud sel korral kedagi. Getter: "Brita kook" Rootsist Põhi: 125 g võid 1 dl suhkrut 2 munakollast 1,5 dl nisujahu 2 tl küpsetuspulbrit 1 dl piima Beseekiht: 2 munavalget 1,5 dl suhkrut 1 tl vanilliekstrakti või vaniljepastat (kindlasti looduslikku) 4 sl mandlilaaste Kreem: 2 dl 35% koort 100 g suhkrut 300 g Philadelphia toorjuustu 1 tl vaniljepastat või ekstrakti Lisaks: 500g värskeid vaarikaid tuhksuhkrut Vahusta pehme või suhkruga kreemiks. Lisa ükshaaval lahtiklopitud munakollased, samal ajal vahustamist jätkates. Sega jahu küpsetuspulbriga. Lisa jahusegu ja piim muna-võivahule, sega ühtlaseks. Kata u 25×32 cm ahjuvormi või -plaadi põhi ja servad küpsetuspaberiga. Määri tainas ühtlaselt küpsetuspaberile. Valmista beseekiht. Vahusta munavalged pehmeks vahuks. Vähehaaval suhkrut lisades vahusta edasi, kuni saad kõva ja läikiva valge vahu. Määri see tainapõhjale. Puista peale mandlilaastud. Küpseta 180 kraadi juures 25 minutit.  Lase põhjal jahtuda, lõika seejärel keskelt pooleks. Täidiseks vahusta koor suhkruga, sega hulka toorjuust ja vanill. Tõsta üks koogipõhi serveerimisalusele, määri peale täidis. Lao täidisele kolmveerand vaarikatest. Tõsta peale teine pool koogipõhjast. Kaunista ülejäänud vaarikate ja tuhksuhkruga.   Jüri: "Vaniljainen mustikkapiiras" (Soome mustikapirukas)  (Kogused on 23 cm diameetriga vormi jaoks) Põhi: 1 dl sulavõid (ca 100 g võid sulatada) 40 g suhkrut 1 muna 0,5 dl nisujahu (ca 30 g) 1 tl küpsetuspulbrit 0,5 tl vaniljesuhkrut 3,5 dl kaerahelbeid (140g)   Täidis: 3 dl metsamustikaid 1 tl kartulitärklist 200 g vaniljega toorjuustu või toorjuust + vaniljesuhkurt 1 muna 0,5 dl suhkrut   Kaunistus: 1 sl metsmustikaid 1 tl sidrunimahla 0,5 tl suhkrut lisaks veel värskeid mustikaid   Kausis segada sulavõi, suhkur ja muna. Lisada omavahel segatud kuivained. Vormi põhja panna küpsetuspaber. Suruda taigen vormi põhja ja teha ka 2-3 cm küljed. Mustikad segada tärklisega ja panna vormi põhjataignale. Toorjuust segada muna ja suhkruga, lisada tavalise toorjuustu korral ka vaniljesuhkrut 1-2 tl, valada vormi mustikatele. Kaunistamise mustikad püreerida sidrunimahla ja suhkruga, sellest panna lusikaga täpid koogi peale ja tikuga vedada muster. 175*C 37 minutit Kaunistamiseks serverimisel panna peale värskeid mustikaid, sobib ka roheliseks panna mõni mündileht.   Kristiina “Rootsi kaneelikoogikesed”  Tainas: 250 ml piima 25 g presspärmi 80 g suhkrut 1 tl soola 450 g kõrgema kvaliteedi nisujahu 100 g toasooja võid ekstra nisujahu sõtkumiseks ja rullimiseks, ca 200g Täidis: 100 g toasooja võid 100 g suhkrut 50 g jahvatatud kaneeli 1 sl kaneeli-suhkrusegu Glasuur: 30 g taluvõid 0,5 tl soola 1-2 tl vanillisuhkrut 130 g tuhksuhkrut 2 spl 3,5% piima Kaunistamiseks: Tuhksuhkur   Soojendada piim 37 kraadi kuumuseni. Sulatada pärm, suhkru ja soolaga ühtlaseks. Valada segades juurde piim. Lisada segades juurde jahu ja seejärel pehme või. Sõtkuda seni, kuni tainas käte ja kausi küljest lahti lööb, vajadusel lisada jahu. Lasta tainal 50 kraadises ahjus fooliumi all kerkida u 15-20 min. Täidise valmistamiseks vahustada või suhkru ja kaneeliga. Rullida kerkinud tainas jahusel pinnal umbes 0,5 cm paksuseks ristkülikuks. Määrida peale võisegu ning raputada väikese sõela abil peale veel täiendavalt u 1 sl kaneeli-suhkrusegu. Murda tainas pikuti pooleks ning lõigata sellest välja 12 riba. Lõigata ribadesse sälk nii, et ülemine ots jääks kinni. Keerata tainaribadesse keerud ning vormida neist pisikesed pätsid, mis tõsta muffinivormidega vooderdatud muffinipanni aukudesse. Lase neil kerkida u 10 minutit ning seejärel küpsetada 200 kraadi juures 20 minutit. Glasuuri jaoks sulatada potis või ning lisada piim, sool ning vanillisuhkur - segada hoolikalt. Lisada järk-järgult tuhksuhkur pidevalt segades kuni segu on ühtlane. Kui koogikesed on valmis, valada peale glasuur ning sõeluda tuhksukur.   Marleen: "Kuninganna kook vaniljekreemiga" (Soome) Koostis: 5 dl keefiri 2.5 dl suhkrut 7 dl nisujahu 150 g võid 1 tl söögisoodat 2 tl vanillisuhkrut soola 0.5 l vaarikaid 0.5 l mustikaid 2 spl tärklist Vaniljekreem: 200 ml piima 2 munakollast 20 g suhkrut vaniljeekstrakt *piparmünt Töökäik: 1. Sega kokku keefir, suhkur, jahu, sooda, sulatatud või ja sool. 2. Pane ahi sooja 200 kraadi juurde. 3. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. 4. Kalla taigen plaadile. 5. Sega marjad natukese suhkru ja tärklisega, kalla taigna peale. 6. Küpseta 25 minutit. 7. Valmista vaniljekreem vastavalt pakendil olevale juhendile. 8. Kaunista kook vaniljekreemi ja piparmündilehtedega.   Patrik: "Brita kook" Põhi: 150 g võid 3 munakollast 1 muna 1,5 dl suhkrut 0,25 dl piima 2,5 dl nisujahu 1 tl vanillsuhkrut 1 tl küpsetuspulbrit   Beseekate: 3 munavalget 2 dl suhkrut 1 dl mandlilaaste   Täidis: 4 dl 35% rõõska koort 2 tl vanillsuhkrut 500 g vaarikaid   Kaunistamiseks: 500 g maasikaid 2 kiivit mõned basiilikulehed   Sulata või ja lase sel natukene jahtuda. Vahusta 3 munakollast ja 1 muna suhkruga. Lisa piim ja sulatatud või. Sega omavahel kuivained ja lisa need taina hulka. Kalla tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning laota ühtlaselt laiali. Vahusta munavalged suhkruga kõvaks valgeks vahuks. Määri munavalgevaht ettevaatlikult tainale ning puista üle mandlilaastudega. Küpseta 175 kraadises ahjus 15-20 minutit. Lase koogil täielikult jahtuda. Vahusta koor vanillsuhkruga. Poolita kook ja tõsta üks pooltest serveerimisalusele. Koori ja tükelda kiivi ning maasikad. Kata vahustatud koorega ning lisa vaarikad, soovi korral ka maasikad ja veidi kiivit. Tõsta peale teine pool koogist ja kaunista ülejäänud marjade ning tükeldatud kiiviga.     Rauno: "Karjala pirukad" Riisipudru: 800 ml täispiima 180 g pudruriisi 1 tl himaalaja soola Tainas: 340 g rukkijahu 130 g jahu 1 tl himaalaja soola 360 ml vett 1 tl õli Rullimiseks ja ahjuplaadile rukkijahu Glasuur: 50 gr sulatatud võid Munavõi: 100 gr võid 4 muna Himaalaja soola Pipart 15 gr värsket murulauku 15 gr värsket peterselli 15 gr värsket tilli Kaunistamiseks: Mõned varred maitsetaimi   Stanislav: "Pannkoogitort" Koostis: 500 g keskmise suurusega maasikaid Pannkoogid: 100 g võid 675 ml piima 6 muna 150 g kõrgemat sorti nisujahu 140 g magustamata kakaod, Fazer 100 g suhkrut Täidis: 800 g vanilli kohupiimakreemi, Tere 200 g 30% hapukoor 60 vanillisuhkur Šokolaadikaste: 200 ml 35% rõõskkoor 200 g tumedat šokolaadi, Bitter 70% Valmistamine: 1.      Sulata väikses potis või ja teises potis soojenda üles piim, kuni äärtesse tekivad mullid. Pane vedelained kõrvale. 2.      Sega suures kausis vispliga kokku kuivained. 3.      Lisa kuivainetele munad ja sega mikseriga kokku. 4.      Segule lisa vähe haaval võid ja piima (3 astmena) pidevalt mikserdades. 5.      Kuumuta keskmisel tulel pann (läbimõõt 24). Kalla pannile 75ml segu. Pärast pannkoogi valmimist aseta pannkook suurele taldrikule jahtuma. Kui saab järgmine pannkook valmis aset eelmine pannikas järgmisele taldrikule pöörates selle ümber niiskuse ja soojuse välja saamiseks (kasuta köögipaberit). Kui pannil kolmas pannkook, aset esimene tordialusele (läbimõõt 26). Iga pannkoogi peale määri väike kihi täidist. Jätka tegevust kuni kogu pannkoogisegu on valmistatud. 6.      Kui torn on valmis, kata see taldrikuga (läbimõõt 22cm) ja lõika ära pannkoogitorni ääred, et oleks ühtlane ja sile. 7.      Aset külmkappi kuni valmib šokolaadi kaste. Täidis:  1.      Vahusta hapukoor lisades vähe haaval suhkrut. Lisa juurde kohupiim, sega vaikselt hapukoore sisse. Šokolaadikaste:  1.      Aseta tükeldatud tume šokolaad kaussi ja pane kõrvale. 2.      Kuumuta potis üles rõõskkoor, kuni hakkab vaikselt keema. Seejärel kalla kuumutatud koor šokolaadi kaussi. 3.      Lase seista 3-4 min ja seejärel sega kuni segu on ühtlane. 4.      Kui pannkoogi torn valmis, kalla šokolaadikaste peale ja määri ühtlaseks kihiks. 5.      Aset külmkappi kuni maasikad on viilutatud. 6.      Kaunistuseks kasuta poolitatud/viilutatud maasikaid.   Triin: "Aleksandrikook" (esmakordselt valmistati Soomes) Põhi: 125 g suhkrut (1,5 dl) 300 g nisujahu (5 dl) 1 tl küpsetuspulbrit 200 g toasooja võid 1 muna Täidis: 3 dl vaarika toormoosi Glasuur: 250 g tuhksuhkrut (4 dl) 3-4 sl vaarikamahla valge glasuuri jaoks 100g tuhksuhkrut 2 sl sidrunimahla Valmistamine: Sega kuivained omavahel, lisa toasoe või. Näpista segu puruseks. Lisa muna ja sega kiiresti ühtlaseks. Rulli tainas küpsetuspaberil ahjuplaadi suuruseks. Küpseta koogipõhja 175-kraadises ahjus umbes 15 minutit, kuni põhi on kuldkollane. Lõika soe põhi kaheks ja määri üks pool vaarikamoosiga. Tõsta teine tükk peale. Lõika kook kandilisteks tükkideks ja lase jahtuda. Sega tuhksuhkur mahlaga. Määri märja noa abil kookidele. Kaunistamiseks nt tuhksuhkru ja sidrunimahlaga valmistatud glasuurist peened jooned üle koogi.   Triinu: Rugbrødslagkage/Taani leivakook  Koostis: 3 tk munad M suurum 100 g suhkur 25 g fariinsuhkur 67 g Finn Crisp koorikleiba 1,5 tl kakaod kartulijahu nisujahu 0,75 tl küpsetuspulbrit 50 g röstitud sarapuupähklid  1/4 tl soola Täidis: 150 g mustsõstar 65 g suhkur 1 spl vett 1 tl želatiini 200 ml vahukoort 50 g suhkur Valge täidis: 115 g võid 170 g Toorjuust Philadelphia 2 tl vanilliekstrakti 400 g suhkur Valmistamine: 1.      Vahustada fariinsuhkur, suhkur ja munakollased tugevaks vahuks 2.      Sega kausis riivleib, pähklipulber, nisujahu, kartulijahu, kakao ja küpsetuspulber 3.      Lisa jahu-riivleivasegu vahustatud munakollastele. 4.      Vahusta munavalged ja lisa need taignale. 5.      Kalla taigen küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi. 6.      Küpseta 190 kraadi juures 20-30 minutit. 7.      Lase koogipõhjal jahtuda.   Sõstra täidis 1.      Lase must sõstrad, suhkur ja vesi keema, kuni suhkur on sulanud  (ca 15 min) 2.      Pane kuum mass blenderisse ja püreesta ühtaseks 3.      Pehmenda želatiin vees ja lisa kuumale must sõstra püreele. 4.      Lase segul jahtuda 5.      Segada vahustatud suhkruga vahukoorega Valge täidis 1.      Vahusta toasoe või koos toasooja toorjuustu ning vaniliekstraktiga ca 5 minuti 2.      Lisa osadena suhkur ja vahusta kreemiks, säilitada külmkapis.   Kaunistamine 1.      Lõika koogipõhi pooleks 2.      Määri koogipõhja ühele poolele mustsõstra täidis ja tõsta peale teine koogipõhja pool 3.      Kaunista kook valge täidisega   Saade on järelvaadatav SIIT!